woensdag 31 oktober 2007

Bram Castro: Socrende doelman

Bram Castro zorgde dinsdagavond voor een memorabel moment, door in de bekerwedstrijd tussen Roda JC en De Graafschap als doelman de gelijkmaker te scoren. De keeper van de thuisclub schoot in de negentigste minuut de 2-2 tegen de touwen, waardoor er verlengd moest worden. In deze verlenging bezorgde Marcel Meeuwis Roda de zege, maar de gevierde man was natuurlijk keeper Castro.

Op de website van Roda JC zegt Castro dat het geen toeval was, dat hij bij de eerste paal vrij binnen kon schieten. Ook afgelopen zaterdag, toen De Graafschap in competitieverband naar Kerkrade gekomen was, lieten de bezoekers regelmatig gaten vallen bij de eerste paal. "Ik had zaterdag al gezien dat er bij onze hoekschoppen veel ruimte lag bij de eerste paal. Daar ben ik ingedoken. Het was een bewuste keuze. Dat ik dan scoor is natuurlijk fantastisch", grijnst hij.

Castro is niet de eerste keeper die een belangrijke goal voor zijn ploeg maakte, São Paulo keeper Rogerio Ceni scoorde de meeste goals als keeper in het professionele voetbal:

dinsdag 30 oktober 2007

Spelersvrouwen Dinamo Kiev hebben slechte invloed

Shaktar Donetsk is op weg om de titel in de Oekraïne in de wacht te slepen. Dinamo Kiev telt tien punten minder en staat derde. De grootste favoriet voor de titel liet het in augustus en september echter afweten. Volgens trainer Josef Szabo heeft dat te maken met de invloed van de spelersvrouwen. Szabo windt er geen doekjes om op de officiële site van Dinamo Kiev uit: "We gaan nu zo veel mogelijk op stage. De vriendinnen en vrouwen van de spelers zijn de grootste vijand voor onze spelers. Ze hadden een slechte invloed op de prestaties van de spelers, omdat ze niet begrijpen dat ze hard moeten werken om resultaten te kunnen boeken." Dinamo Kiev heeft nog maar een keine kans op de landstitel. De laatste landstitel dateert van 2004. In de Champions League zijn de prestaties ook niet om over naar huis te schrijven. Kiev ging er onderuit tegen AS Roma en Sporting Lissabon.

maandag 29 oktober 2007

Roemeense voetballegende Dobrin (60) overleden

De Roemeense voetballegende Nicolae Dobrin is op 60-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van longkanker. Dobrin wordt beschouwd als een van de beste voetballers die Roemenië ooit heeft gehad. De dribbelaar debuteerde op 15-jarige leeftijd in het Roemeense profvoetbal en scoorde in 408 competitieduels 111 keer.

Dobrin speelde 22 jaar voor FC Arges, waarmee hij in 1972 en 1979 de Roemeense landstitel veroverde. Real Madrid ondernam in 1972 een poging om de middenvelder in te lijven nadat deze het de Spaanse club met Arges in de tweede ronde van de Uefa Cup bijzonder moeilijk had gemaakt. De autoriteiten in het indertijd communistische Roemenië weigerden de sterspeler echter naar het buitenland te laten vertrekken. Hoewel Dobrin een grote rol speelde in de kwalificatie van zijn vaderland voor het WK voetbal van 1970, moest hij tijdens het eindtoernooi in Mexico genoegen nemen met een plaats op de bank.

vrijdag 26 oktober 2007

Zoon Gary Lineker kiest voor Chelsea

De naam 'Lineker' keert mogelijk binnen enkele jaren weer terug in de Premier League. Tobias Lineker, de pas elfjarige zoon van voormalig goalgetter Gary Lineker heeft onlangs een contract getekend bij Chelsea.

Een scout van Chelsea vertelde tegen The Sun dat Lineker junior een groot talent is: "Hij is een toekomstig international."

Gary Lineker, tegenwoordig presentator bij het BBC-programma Match of the Day, is één van de succesvolste Engelse voetballers. De spits staat met 48 doelpunten tweede op de all-time topscorerslijst van Engelse internationals.

De 80-voudig international speelde tijdens zijn carrière voor Leicester City, Everton, Barcelona, Tottenham Hotspur en Nagoya Grampus Eight.

Opvallend is dat Lineker in zijn carriere in officiele wedstrijden nooit een gele of rode kaart heeft ontvangen.

Voor degene die zich Gary Lineker zich niet meer kan herinneren (en dat is nauwelijks voor te stellen!)

donderdag 25 oktober 2007

Zoon van overleden Puerta geboren

Zondag is het kind van Antonio Puerta geboren in Sevilla. Aitor Antonio is meteen een socio van Sevilla, dat hem dit lidmaatschap aanbiedt ter nagedachtenis aan de vader, die twee maanden geleden tijdens de openingswedstrijd van de competitie onwel werd en enkele dagen later overleed. De baby is ook de enige speler binnen de club, die het rugnummer 16 mag dragen.

De voetbalclub maakte het nieuws gisteren bekend op de website. De vriendin van Puerta is 43 (twintig jaar ouder dan Puerta) en nota bene een ex-vrouw van een speler van Real Betis (Antonio Casado) van wie ze al twee kinderen had.

woensdag 24 oktober 2007

Guardiola vrijgesproken van dopinggebruik

Josep Guardiola is vrijgesproken van dopinggebruik. Dinsdag is de voorwaardelijke celstraf van zeven maanden voor de voormalige aanvoerder van FC Barcelona in hoger beroep ongedaan gemaakt.

"Het boek is na zes jaar eindelijk gesloten", liet de opgeluchte Guardiola bij het verlaten van de rechtszaal weten aan het Italiaanse persbureau Ansa. De 35-jarige Guardiola was eerder veroordeeld voor het gebruik van het verboden middel nandrolon.

Guardiola, die in eigen land de bijnaam Pep kreeg, werd in 2005 door een Italiaanse rechtbank schuldig bevonden. Hij was in 2001 als speler van de Serie A-club Brescia positief bevonden. De Italiaanse voetbalbond schorste hem direct daarna voor vier maanden. De verdediger heeft altijd ontkend dat hij naar verboden middelen heeft gegrepen.

Cruijff

De in november met voetballen gestopte Guardiola speelde tussen 1990 en 2000 bij Barcelona, waar hij in 1991 onder trainer Johan Cruijff in het eerste elftal debuteerde. Als aanvoerder van Barça won hij zes keer de Spaanse landstitel, twee keer de Copa del Rey en éénmaal de Europa Cup I, de huidige Champions League. Na 386 officiële wedstrijden voor de Catalaanse club verhuisde Guardiola in 2001 naar Brescia. (Bron: NU.nl)

Voor degenen die zich Guardiola niet meer kan herinneren (en dat valt nauwelijks voor te stellen!):



dinsdag 23 oktober 2007

Kerlon loopt gevaar met zeehondendribbel

Kerlon doet er beter aan zijn inmiddels wereldberoemde zeehondendribbel niet meer te vertonen. Tegenstanders zijn op z'n zachtst gezegd niet blij als de negentienjarige middenvelder hen voor schut zet door hen te passeren terwijl hij slalomt met een stuiterende bal op zijn hoofd.

In het duel van Cruzeiro met Atlético Mineiro (16 september jongstleden) weigerde Coelho mee te werken aan de show. De speler van Atlético versperde Kerlon hardhandig de weg nadat hij al één collega in de luren had gelegd. Met een keiharde bodycheck maakte hij een einde aan de solo.

Fluminense-verdediger Luiz Alberto zegt nog veel harder te zullen ingrijpen als Kerlon hem op die manier uitdaagt. 'Ik weet dat wat ik ga zeggen me misschien wel in de problemen brengt, maar ik zou de bal hoe dan ook van hem afpakken. Mij komt-ie niet voorbij. Als ik daar een karatetrap voor nodig heb en zijn hoofd daarbij raak, dan moet dat maar.'

Luiz Alberto meent dat Kerlon met zijn nieuwe techniek een gebrek aan respect voor zijn tegenstanders toont. Gek genoeg claimt Luiz Alberto geweld op het veld te verafschuwen. 'De toeschouwers die met hun gezinnen naar het stadion komen, willen geen geweld zien. Daar moeten wij ons als spelers bewust van zijn.'(Bron: VI.nl)


maandag 22 oktober 2007

Alessandro Rosa Vieira AKA Falcão

Ronaldinho staat bekend om zijn fabuleuze techniek die hij niet schroomt om ook in wedstrijden tot te passen. Ronaldinho laat zich vaak door een andere Braziliaan inspireren, deze speelt echter niet op het veld maar in de zaal.

Alessandro Rosa Vieira, of Falcão, wordt beschouwd als één van de beste zaalvoetballers ter wereld. Falcão groeide op met Real Madrid speler Robinho.
De FIFA riep hem in 2004 al uit tot beste zaalvoetballer ter wereld.

vrijdag 19 oktober 2007

Voetbal en kunstgras

Voetbal en kunstgras. De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld. "De huidige generatie kunstgrasvelden doet niet onder voor natuurgras. Sterker nog: voetbal op kunstgras heeft heel veel voordelen. Innovaties op het gebied van vezels en systemen zorgen er terecht voor dat kunstgras ook in de voetbalsport aan een opmars bezig is." Aldus Thiolon, één van de kunstgrasexploitanten.

Kunstgrasexplitanten waren al eerder uit de school geklapt, maar vandaag de dag is het ook echt officieel. De FIFA wil bij het WK-Voetbal in 2010 overschakelen op kunstgras.
Het is nog de vraag of de macht van de FIFA zo groot is dat het de overschakeling op kunstgras per decreet kan opleggen. Onder spelers bestaat nog steeds weerzin tegen het product. Voor veel spelers is voetballen op kunstgras is als sex met een opblaaspop.

Over de verloren interland tegen Rusland afgelopen week was Engeland vooraf al niet helemaal gerust op een goede afloop. Er heerste een soort koude oorlog rond het kunstgrasveld in het Luzhniki-stadion. McClaren heeft zich als bondscoach beklaagd over de grasmat en heeft de Engelse bond zelfs gesommeerd een klacht te deponeren bij de UEFA.

,Ik vind het maar raar,’’ zei McClaren gisteren. ,,Het zijn oneerlijke omstandigheden. Op dit niveau verwacht je niet op kunstgras te spelen. Wat het meest irriteert is dat de Russen ons erop laten trainen als het droog is. Maar een uur voor de wedstrijd zetten ze het hele veld onder water en is het spekglad. Dat deed Spartak Moskou ook tegen Celtic.’’

Vooralsnog is kunstgras nog niet geheel geaccepteerd middel om op te voetballen. Maar als het aan de FIFA en de kunstgrascommercie ligt, is het slechts een kwestie van tijd...



donderdag 18 oktober 2007

De vroege periode van het Nederlandse voetbal

In de beginjaren was het voetbal in Nederland een elitaire sport bestemd voor de gegoede burgerij. Uit die gegoede burgerij kwam de jonge Pim Mulier die op een vakantie in Engeland voor het eerst kennis had gemaakt met het voetbalspel.
Terug van vakantie richtte hij in zijn woonplaats Haarlem met enkele vrienden de Haarlemsche Footbalclub ( HFC ) op in 1879. Hij had een leren bal meegebracht vanuit Engeland. Ze hadden toestemming gekregen van de burgemeester van Haarlem om op een veld aan de rand van Haarlem te spelen. Dat werd later het beroemde HFC- veld aan de Spanjaardslaan uit de beginjaren van het Nederlandse voetbal. Pim Mulier was een echte sportpionier met een enorme uitstraling door zijn medevoetballers werd hij altijd met mijnheer aangesproken.

Een belangrijke stap voor het Nederlandse voetbal was de oprichting van de Nederlandse Voetbalbond ( de latere KNVB ). De bond werd opgericht in 1889. In 1890 kwam de eerste klasse tot stand met Concordia, HFC, Olympia en het Amsterdamse RAP. Van die clubs bestaan alleen HFC ( tegenwoordig KHFC ) en HVV nog. In die begintijd werd het voetbal en cricket door veel clubs beiden beoefend. Het was dan ook niet vreemd als een speler tegen de scheidsrechter de cricketterm ‘' Hows that umpire?'' uitsprak als een tegenstander een overtreding maakte. In 1894 speelde een zogenaamd Nederlands Bondsteam voor het eerst tegen een buitenlandse tegenstander het Engelse Felixtowe.
(Bron: Vijftigplusser.nl)

woensdag 17 oktober 2007

'Hand in hand voor Ajax 1' ?

Veruit de meest opvallende Ajax-song uit de geschiedenis is 'Hand in hand voor Ajax 1' uit 1968, vertolkt door Jaap Valkhoff. Tegenwoordig kun je je niet voorstellen dat het clublied van Feyenoord ooit in Amsterdam is gezongen, maar aan het eind van de jaren zestig was dit toch echt het geval. Met vrijwel dezelfde tekst als 'Hand in hand voor Feyenoord 1' vertolkte Jaap Valkhoff dit nummer, die zelfs op de LP 'Op 'n slof en een ouwe voetbalschoen' te beluisteren viel. Toch mooi dat je zelf kunt bepalen op welk plekje de LP automatisch overslaat...

Pas na de successen van de Rotterdamse club in 1970 werd 'Hand in hand' verboden in Amsterdam e.o. De Zilvervloot vierde hoogtijdagen; niemand die überhaupt nog dacht aan het clublied van Feyenoord. Voor de echte liefhebber van Ajax-muziek hoort deze erbij, maar zal ongetwijfeld van alle songs het minst gedraaid worden.

En waar Amsterdam zich zou moeten schamen ooit dit nummer uit volle borst te hebben gezongen, kan Rotterdam zich afvragen of het niet triest is dat hun enige clublied indertijd net zo hard door de concurrent werd gezongen als nu door de eigen achterban..

Echter gaat Ajax in dit verhaal ook niet helemaal vrijuit. Het refrein bestaat al langer. dat werd al eerder gezongen door Abe Lenstra. Het liedje van Abe is op verzoek van Co de Kloet gemaakt en van de namen die op het plaatje staan was Rene Berg een pseudoniem van Ton Kool. Abe zong de liedjes 's op 21 mei 1958 in de studio in en scoorde 's avonds de enige goal voor het Nederlands Bondsteam tegen Nottingham Forest."

Beluister hier "Hand in Hand"

dinsdag 16 oktober 2007

'Al Qaida plant aanslagen in Engelse stadions'

Stadion Old Trafford van Manchester United is een serieus doelwit voor een aanslag, zo blijkt uit een rapport van de Britse overheid. De krant News of the World meldt dit vanmorgen in haar uitgave.

Niet alleen Old Trafford, ook andere stadions in de Premier League lopen gevaar. De terreurorganisatie Al Qaida heeft het vooral gemunt op live-duels. Het terroristennetwerk Al Qaida zou een klein vliegtuigje op één van de tribunes willen laten neerstorten. Niet op een gewone weekdag maar tijdens een wedstrijd. In het rapport wordt veel aandacht besteed aan de beveiligingssystemen bij de clubs. Er zou nog veel werk aan de winkel zijn in een aantal stadions. Een medewerker aan het rapport zegt dat de aanwijzingen serieus worden genomen.

maandag 15 oktober 2007

Lizarazu wil als skeletonner naar Spelen 2010

Bixente Lizarazu heeft een nieuwe passie gevonden. De Franse oud-international, die vorig jaar een punt achter zijn loopbaan zette, wil nu carrière maken in een andere tak van sport: skeleton. En hij heeft zelfs goede hoop dat hij als skeletonner deel kan nemen aan de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver.

Lizarazu maakte vorig jaar februari voor het eerst kennis met de sport, toen hij in gesprek raakte met negenvoudig Duits skeletonkampioen Willi Schneider. Ruim een half jaar later, in december, maakte hij vervolgens zijn eerste afdaling op de skeleton. Dat beviel Lizarazu zó goed, dat hij carrière wil maken in de sport.

Zijn relatief oude (37) leeftijd, ziet Lizarazu daarbij niet als een probleem. "Willi Schneider vertelde me, dat hij op zijn 40ste nog Duits kampioen geworden was. Wat dat betreft, heb ik dus nog tijd", lacht hij. "Deelname aan de Olympische Spelen van 2010 zijn geweldig zijn. Ik kan dan vermoedelijk nog niet meedoen om de prijzen, maar deelname zou in dat geval echt belangrijker zijn dan winnen."

vrijdag 12 oktober 2007

Club laat zich sponsoren door bordeel

Casa Bianca heet de nieuwe shirtsponsor van de Italiaanse vierdeklasser Trentino. Op zich niets merkwaardigs, maar 'Casa Bianca' blijkt een bordeel in Oostenrijk te zijn en dat schoot in het verkeerde keelgat bij de vrouwelijke bestuurder van Sport in Trentino, Iva Berasi (foto). 'Ik kan er met mijn verstand niet bij dat de club een overeenkomst afsluit met een escortbureau', zegt Berasi in de Italiaanse kranten. 'Als ik me al verontwaardigd voel, kan het niet anders of andere vrouwen van de stad zullen er ook wel hun bedenkingen bij hebben. Ik kan alleen maar hopen dat het bestuur zich nog bedenkt', is Berasi furieus.

Het escortbureau, dat een deal van 10.000 euro afsloot met de club, heeft zijn uitvalsbasis in het Oostenrijkse Innsbruck, net over de Italiaanse grens, en omschrijft zichzelf als een plaats 'Wo die lust zuhaus ist'. 'Een thuis van plezier, een sensuele plek waar u alles kan krijgen wat u wilt'.

In Italië zijn de grenzen van de moraliteit nu wel bereikt. De ene club laat zich sponsoren door de Rooms Katholieke Kerk, terwijl de andere zijn geld aanpakt van een sexclub.

donderdag 11 oktober 2007

Campanha GAMEBOX 2007/08 - Sporting Portugal

Sporting Portugal heeft een viral ingezet om meer seizoenskaarten te verkopen. Via de website kan je een naam invullen, welke wordt opgenomen in een video:

De eerste wedstrijd van het seizoen staat op het punt van beginnen. Iedereen, spelers, trainers en de rest van de begeleiding wacht in de kleedkamer. Men wacht op die ene fan die nog ontbreekt. Plotseling komt iemand de kleedkamer binnen en wijst op de coach op de naam van degene die nog mist in het stadion...en dat ben jij!
De coach pakt zijn telefoon en belt je. En dan gaat je mobiele telefoon ineens af!

Helaas werkt de site niet met internationale nummers, maar wat er gebeurt is dat wanneer jij de telefoon opneemt, je de coach hoort zeggen dat je zo snel mogelijk naar het stadion moet komen.

woensdag 10 oktober 2007

Los Dogos Wereldkampioen bij homo's

Los Dogos is de winnaar van het WK voor homo-clubs. Los Dogos, genoemd naar een Argentijns hondenras, was in de finale in Buenos Aires te sterk voor het Engelse Stonewall: 1-0. Stonewall was de vorige wereldkampioen.

"We kregen veel steun van het publiek", sprak Nestor Gammella, de 51-jarige coach van Los Dogos. "Zo zou het altijd moeten. We wonnen van de wereldkampioen, dat doet deugd." In totaal namen 28 clubs deel aan het kampioenschap, dat jaarlijks wordt georganiseerd door de International Gay and Lesbian Football Association (IGLFA). Voor het eerst schreven teams uit Latijns-Amerika zich in.

dinsdag 9 oktober 2007

Siem de Jong in de voetsporen van Cruijff, Van Basten en Kluivert

Siem de Jong heeft zich afgelopen zondag met zijn goal tegen Sparta Rotterdam (2-2) bij een illuster rijtje gevoegd.

De achttienjarige middenvelder werd de eerste Ajacied in dertien jaar die een doelpunt maakte bij zijn Eredivisiedebuut. Patrick Kluivert en Nordin Wooter waren de laatste spelers die dat deden in augustus 1994.

In de afgelopen twintig jaar scoorden ook Tarik Oulida (1993), Clyde Wijnhard (1993), Marciano Vink (1988), Ronald de Boer (1987) en Bryan Roy (1987) bij hun Eredivisiedebuut voor Ajax. Ook Marco van Basten (1982) en Johan Cruijff (1964) luisterden hun debuut op met een doelpunt.

maandag 8 oktober 2007

Italiaanse bisschoppen nemen AC Ancona over

Na donkere jaren van creatief boekhouden en een faillissement, is AC Ancona opnieuw op de Goede Weg. Het is overgenomen door een organisatie van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

We willen de hysterische wereld van het voetbal veranderen.' Met die boodschap nam het Centro Sportivo Italiano begin dit jaar een meerderheidsbelang in AC Ancona. Het 'sportief centrum' heeft directe banden met de Italiaanse bisschoppenconferentie.

AC Ancona speelde jarenlang in de SerieA voor het zoals zoveel ploegen in Italië in de problemen kwam. In 2004 ging de club failliet, en volgde de degradatie naar de SerieC.

In de Italiaanse Serie C kwam de club in handen van de familie Schiavoni, die 'nieuw' geld vond uit een verrassende hoek. Het Progetto Soccer van de Italiaanse bisschoppen, bedoeld om het Italiaanse voetbal opnieuw op het goede pad te brengen, was bereid tot samenwerking met Ancona. Eerder richtten de bisschoppen al een amateurteam met priesters op, die de voetballende jeugd de christelijke waarden moest bij brengen. Waarom niet investeren in een echte voetbalclub?, was de vraag van voorzitter Schiavoni.

AC Ancona doet voortaan alles zuiver. De boekhouding is open en bloot en het huisreglement is christelijk geïnspireerd. Als een speler te laat is moet hij niet langer een boete betalen, maar sociale werk opknappen. Aan de supporters wordt gevraagd zich tijdens wedstrijden 'vroom' te gedragen. De tifosi hebben het er graag voor over. De Katholieke Kerk investeerde immers 1,6 miljoen euro in hun club.

Woensdag speelt Ancona tegen de Selezione Clericus in het Vaticaan. In ruil voor de pauselijke zegen krijgt Benedictus XVI een truitje van Ancona.

vrijdag 5 oktober 2007

Robbie Williams koopt eigen voetbalclub

Robbie Williams heeft zijn vermogen aangesproken om een voetbalploeg samen te stellen in de hoop zo nieuwe vrienden te maken.

"Ik heb altijd al lid van een club willen zijn, dus heb ik maar meteen een club gekocht. We spelen nu toch al een hele tijd samen. Die mannen zijn dol op mij, en ik op hun".

Williams is zelf aanvoerder van LA Vale FC, genoemd naar zijn favoriete Engelse team. Zo kan hij zelf beslissen wie speelt en wie niet. "Aanvankelijk begonnen een paar kerels te klagen over het feit dat ze te weinig speeltijd kregen. Maar ik heb deze ploeg niet samengesteld om conflicten te krijgen, dus heb ik die spelers weggestuurd". Enkele spelers geven toe dat ze Robbie niet tegen de haren willen in strijken, uit schrik uit het team gezet te worden. Een van hen: "Iedereen doet harder zijn best als Robbie op het veld staat, niemand wil hem teleurstellen.

In het team, dat zowel in de Los Angeles Super Metro League speelt als in de veteranenliga, zitten onder meer acteur Santiago Cabrera en Sean Maguire, bekend van 'Eastenders.

Privé-vliegtuig van Real maakt te veel lawaai

Real Madrid heeft zijn kersverse privé-vliegtuig, de Saeta (Pijl), in gebruik genomen om naar Rome te vliegen voor de Champions League-wedstrijd tegen Lazio Roma van gisteren. Nu al duiken er problemen op rond de MD-83, die zo'n 30 miljoen euro heeft gekost. Het toestel voldoet mogelijk niet aan de strenge Duitse geluidsnormen voor vliegtuigen. Op 28 november moet de Spaanse kampioen naar Bremen voor de Champions League. Misschien blijft het pronkstuk van Real dan aan de grond en moet de club uitkijken naar stiller vervoer. Als de Koninklijken de Saeta toch laten opstijgen op de luchthaven van Bremen en zo de geluidsnormen overschrijden, kunnen ze een boete verwachten.

Of de Real-spelers erom zullen treuren om hun Saeta tijdelijk in te ruilen, valt te betwijfelen. De Spaanse sportkrant Diario AS pakt immers uit met een weinig koninklijk rapport over de eerste vlucht aan boord van de Saeta. Het toestel is volgens de krant al twintig jaar oud. De spelers hebben twintig centimeter meer beenruimte dan op een klassieke lijnvlucht, maar daar houden de voordelen op. Er zijn geen uitklapbare tafeltjes, draaibare zitjes of tv-schermen. Ook de catering voor de gasten viel volgens de journalist van AS erg tegen: zij kregen een omelet en frieten als schoenzolen in de maag gesplitst. De sandwiches zijn wel een aanrader. Journalisten en zogenaamde B-reizigers konden voor 1.900 euro mee vliegen. Een VIP-abonnement kost per jaar 70.000 euro, hotelkosten en toegangskaartjes inbegrepen.

donderdag 4 oktober 2007

Celtic-preses hekelt 'stervende zwaan' Dida

AC Milan-doelman Dida heeft zich de woede van Celtic-voorzitter Brian Quinn op de hals gehaald. De Braziliaan ging in de slotfase van de wedstrijd theatraal naar de grond, nadat hij een tik op zijn wang gekregen had van een Schotse supporter.

Quinn benadrukt dat hij de actie van de fan ten strengste afkeurt, maar hekelt de rol van Dida. "Laat één ding duidelijk zijn: de fan heeft zich vreselijk misdragen. Een dergelijke actie valt niet goed te praten", zegt de preses tegen BBC Sport. "Maar het contact met de doelman was minimaal. Ik heb het incident teruggezien op televisie. Dida zet eerst de achtervolging in, maar besluit vervolgens om te gaan liggen. Wellicht heb ik iets gemist, maar het leek er op dat er slechts heel licht contact was. Desondanks vond de doelman het nodig om het veld per brancard te verlaten."

De UEFA besluit deze week of het een tuchtzaak begint tegen Celtic. Mocht dat het geval zijn, dan moet de Schotse club vrezen voor een zware straf.
(Bron: FCupdate)


dinsdag 2 oktober 2007

Chelsea Smile en voetbalhooligans?

Een Chelsea Smile is een bijnaam voor de methode om een slachtoffer vanaf de mondhoeken tot de oren te snijden. Het resultaat lijkt op een lugubere "glimlach".

De Chelsea Smile is vandaag de dag bekend door Chelsea Hooligans, sommigen zouden deze barbaarse methoden bij rivaliserende supporters toegepast hebben: door het slachtoffer een credit card in de mondhoek te duwen en vervolgens in het kruis te trappen, het slachtoffer schreeuwt en voila: een Chelsea Smile.

De oorsprong van de Chelsea Smile, ook wel Glasgow Smile genoemd, licht echter heel ergens anders. De methode werd in de jaren '60 toegepast in Glasgow door straatbendes. De methode werd al snel overgenomen door bendes in de wijk Chelsea in London. De bendes lieten op deze manier een soort teken achter bij andere bendes.

In Frankrijk noemt men de methode de "Kabylian smile" (le sourire kabyle), dit door de toepassing van de methode door rebelse Kabylia in Algerije tegen de Franse troepen.

Engelse voetbalbond experimenteert met gedragscode

De Engelse voetbalbond (FA) zal vanaf 1 januari 2008 met een landelijke gedragscode gaan experimenteren. Doel is het gedrag van spelers te verbeteren en het respect ten aanzien van scheidsrechters terug te brengen.

De gedragscode wordt op het laagste niveau ingevoerd en betekent onder andere dat alleen aanvoerders tijdens de wedstrijden hun beklag mogen doen bij de scheidsrechter. De overige spelers hebben te zwijgen. Verder moeten alle spelers een soort verklaring van goed gedrag tekenen voordat ze de grasmat betreden.

”Er zit veel emotie en passie in het spel, maar zelfs bij rugby is er een bepaald respect tegenover arbiters. Dat is een mooi voorbeeld, want de behandeling van scheidsrechters is een serieuze zaak'', verklaart FA-directeur, Brian Barwick, tegenover de Britste zender BBC de maatregel.

De Engelse bondscoach, Steve McClaren, steunt het initiatief. Ook hij constateert een achteruitgang in de normen en waarden in het voetbal. “In mijn beleving, in de jaren dat ik coach, zijn de spelers elk jaar minder gedisciplineerd geworden”, vertelt hij aan de BBC.

Ramadan en voetbal

Ramadan is voor Moslims over de hele wereld de heilige maand. Islamitische voetballers kunnen deze tijd van het jaar dan ook een speciaal programma aanhouden om de prestaties niet te doen lijden door de vastenmaand.

Voor sommige clubs heeft de ramadan veel consequenties. Zo ondervond André Wetzel "problemen" met VVV-speler Nordin Amrabat, één van de vijf islamitische spelers binnen zijn selectie die de ramadan ondergaat.

“Daar kiest hij voor. In tegenstelling tot de andere vijf eet Nordin in deze vastentijd de hele dag niet en dat betekent dat hij op een dag dat we een avondwedstrijd spelen vijftien uur achter elkaar niet mag eten. Een auto rijdt ook niet zonder brandstof, Nordin begon daarom ook op de bank”

PSV organiseerde vorig jaar een informatieavond over de ramadan. De aanleiding was triest. Een jeugdspeler zakte tijdens de ramadan in de rust van een wedstrijd in elkaar en moest met een ziekenwagen worden afgevoerd. Daarop besloot PSV in actie te komen.

Boussafa en Hassan, spelers van Anderlecht eten vlak voor een avondwedstrijd toch snel nog wat. Op de thuiswedstrijd vlak voor de aftrap tegen Zulte-Waregem, toen zon onder om twee voor acht onderging, toverde Hassan 2 dadels tevoorschijn.

De dadels had hij bij zich, verklaarde de Egyptenaar na de wedstrijd. Eén voor hemzelf en één voor moslimbroeder Boussouffa. Twee minuten voor de aftrap, om twee voor acht dus, had hij een dadel aan Boussouffa gegeven en een andere dadel zelf naar binnen gespeeld.

Waar hij die dadels dan vandaan toverde? ‘Simpel toch’, antwoordde Hassan, ‘uit mijn broekje’.

maandag 1 oktober 2007

"Zwarte Beha" doet kijkcijfers stijgen

Afgelopen zaterdag haalde de uitzending van Sportschau, de Duitse tegenhanger van Studio Sport, 5,99 miljoen kijkers en daarmee een seizoensrecord. Volgens Bild is de fikse stijging niet te danken aan de spannende duels maar aan de kleding van presentatrice Monica Lierhaus.

De presentatrice droeg tijdens de uitzending een doorschijnend truitje, waardoor een zwarte beha duidelijk zichtbaar was. In werkelijkheid ging het om een creatie van Dolce & Gabbana uit een kledingzaak in München waarbij een beha op de kleding was gestikt.

Sportschau-chef Steffen Simon houdt zich op de vlakte over de opmerkelijke outfit.

"Publiekelijk doen we geen uitspraken over de kleding van onze presentatoren. Maar de kijkcijfers waren natuurlijk top..."