dinsdag 2 oktober 2007

Engelse voetbalbond experimenteert met gedragscode

De Engelse voetbalbond (FA) zal vanaf 1 januari 2008 met een landelijke gedragscode gaan experimenteren. Doel is het gedrag van spelers te verbeteren en het respect ten aanzien van scheidsrechters terug te brengen.

De gedragscode wordt op het laagste niveau ingevoerd en betekent onder andere dat alleen aanvoerders tijdens de wedstrijden hun beklag mogen doen bij de scheidsrechter. De overige spelers hebben te zwijgen. Verder moeten alle spelers een soort verklaring van goed gedrag tekenen voordat ze de grasmat betreden.

”Er zit veel emotie en passie in het spel, maar zelfs bij rugby is er een bepaald respect tegenover arbiters. Dat is een mooi voorbeeld, want de behandeling van scheidsrechters is een serieuze zaak'', verklaart FA-directeur, Brian Barwick, tegenover de Britste zender BBC de maatregel.

De Engelse bondscoach, Steve McClaren, steunt het initiatief. Ook hij constateert een achteruitgang in de normen en waarden in het voetbal. “In mijn beleving, in de jaren dat ik coach, zijn de spelers elk jaar minder gedisciplineerd geworden”, vertelt hij aan de BBC.

Geen opmerkingen: