donderdag 18 oktober 2007

De vroege periode van het Nederlandse voetbal

In de beginjaren was het voetbal in Nederland een elitaire sport bestemd voor de gegoede burgerij. Uit die gegoede burgerij kwam de jonge Pim Mulier die op een vakantie in Engeland voor het eerst kennis had gemaakt met het voetbalspel.
Terug van vakantie richtte hij in zijn woonplaats Haarlem met enkele vrienden de Haarlemsche Footbalclub ( HFC ) op in 1879. Hij had een leren bal meegebracht vanuit Engeland. Ze hadden toestemming gekregen van de burgemeester van Haarlem om op een veld aan de rand van Haarlem te spelen. Dat werd later het beroemde HFC- veld aan de Spanjaardslaan uit de beginjaren van het Nederlandse voetbal. Pim Mulier was een echte sportpionier met een enorme uitstraling door zijn medevoetballers werd hij altijd met mijnheer aangesproken.

Een belangrijke stap voor het Nederlandse voetbal was de oprichting van de Nederlandse Voetbalbond ( de latere KNVB ). De bond werd opgericht in 1889. In 1890 kwam de eerste klasse tot stand met Concordia, HFC, Olympia en het Amsterdamse RAP. Van die clubs bestaan alleen HFC ( tegenwoordig KHFC ) en HVV nog. In die begintijd werd het voetbal en cricket door veel clubs beiden beoefend. Het was dan ook niet vreemd als een speler tegen de scheidsrechter de cricketterm ‘' Hows that umpire?'' uitsprak als een tegenstander een overtreding maakte. In 1894 speelde een zogenaamd Nederlands Bondsteam voor het eerst tegen een buitenlandse tegenstander het Engelse Felixtowe.
(Bron: Vijftigplusser.nl)

Geen opmerkingen: