maandag 8 oktober 2007

Italiaanse bisschoppen nemen AC Ancona over

Na donkere jaren van creatief boekhouden en een faillissement, is AC Ancona opnieuw op de Goede Weg. Het is overgenomen door een organisatie van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

We willen de hysterische wereld van het voetbal veranderen.' Met die boodschap nam het Centro Sportivo Italiano begin dit jaar een meerderheidsbelang in AC Ancona. Het 'sportief centrum' heeft directe banden met de Italiaanse bisschoppenconferentie.

AC Ancona speelde jarenlang in de SerieA voor het zoals zoveel ploegen in Italië in de problemen kwam. In 2004 ging de club failliet, en volgde de degradatie naar de SerieC.

In de Italiaanse Serie C kwam de club in handen van de familie Schiavoni, die 'nieuw' geld vond uit een verrassende hoek. Het Progetto Soccer van de Italiaanse bisschoppen, bedoeld om het Italiaanse voetbal opnieuw op het goede pad te brengen, was bereid tot samenwerking met Ancona. Eerder richtten de bisschoppen al een amateurteam met priesters op, die de voetballende jeugd de christelijke waarden moest bij brengen. Waarom niet investeren in een echte voetbalclub?, was de vraag van voorzitter Schiavoni.

AC Ancona doet voortaan alles zuiver. De boekhouding is open en bloot en het huisreglement is christelijk geïnspireerd. Als een speler te laat is moet hij niet langer een boete betalen, maar sociale werk opknappen. Aan de supporters wordt gevraagd zich tijdens wedstrijden 'vroom' te gedragen. De tifosi hebben het er graag voor over. De Katholieke Kerk investeerde immers 1,6 miljoen euro in hun club.

Woensdag speelt Ancona tegen de Selezione Clericus in het Vaticaan. In ruil voor de pauselijke zegen krijgt Benedictus XVI een truitje van Ancona.

Geen opmerkingen: