woensdag 17 oktober 2007

'Hand in hand voor Ajax 1' ?

Veruit de meest opvallende Ajax-song uit de geschiedenis is 'Hand in hand voor Ajax 1' uit 1968, vertolkt door Jaap Valkhoff. Tegenwoordig kun je je niet voorstellen dat het clublied van Feyenoord ooit in Amsterdam is gezongen, maar aan het eind van de jaren zestig was dit toch echt het geval. Met vrijwel dezelfde tekst als 'Hand in hand voor Feyenoord 1' vertolkte Jaap Valkhoff dit nummer, die zelfs op de LP 'Op 'n slof en een ouwe voetbalschoen' te beluisteren viel. Toch mooi dat je zelf kunt bepalen op welk plekje de LP automatisch overslaat...

Pas na de successen van de Rotterdamse club in 1970 werd 'Hand in hand' verboden in Amsterdam e.o. De Zilvervloot vierde hoogtijdagen; niemand die überhaupt nog dacht aan het clublied van Feyenoord. Voor de echte liefhebber van Ajax-muziek hoort deze erbij, maar zal ongetwijfeld van alle songs het minst gedraaid worden.

En waar Amsterdam zich zou moeten schamen ooit dit nummer uit volle borst te hebben gezongen, kan Rotterdam zich afvragen of het niet triest is dat hun enige clublied indertijd net zo hard door de concurrent werd gezongen als nu door de eigen achterban..

Echter gaat Ajax in dit verhaal ook niet helemaal vrijuit. Het refrein bestaat al langer. dat werd al eerder gezongen door Abe Lenstra. Het liedje van Abe is op verzoek van Co de Kloet gemaakt en van de namen die op het plaatje staan was Rene Berg een pseudoniem van Ton Kool. Abe zong de liedjes 's op 21 mei 1958 in de studio in en scoorde 's avonds de enige goal voor het Nederlands Bondsteam tegen Nottingham Forest."

Beluister hier "Hand in Hand"

Geen opmerkingen: