dinsdag 18 december 2007

Spelers en trainers verdeeld over gebruik 'intelligente bal'

De spelers en trainers die aanwezig waren op het WK voetbal voor clubs, dat gisteren in het Japanse Yokohama gewonnen werd door AC Milan, hebben verdeelde reacties over het gebruik van de 'intelligente bal'. Het was de eerste keer dat zo'n bal, waarin een electronische chip zit die aangeeft of het leer al dan niet over de doellijn is gegaan, gebruikt werd.

"Omwille van verschillende technische redenen, moeten we ons nog aanpassen aan bepaalde trajecten van de bal, maar globaal bekeken kunnen we er normaal mee trappen", stelde Clarence Seedorf, de Nederlandse middenvelder van AC Milan. "De nieuwe bal is wat moeilijk te controleren, maar als je goed trapt, is het voor een doelman nog moeilijker om de bal te pakken", aldus Seedorf.

"Verdediger Hugo Ibarra zei me dat de baan van de bal veranderde", verklaarde Miguel Angel Russo, zijn coach bij Boca Juniors, gisteren nog verliezend finalist tegen AC Milan (4-2). "Wanneer men een nieuwe bal gebruikt op een belangrijk toernooi, moeten de spelers veel moeite doen om zich daar aan aan te passen", aldus Russo.

De technologie, die werd ontwikkeld door Adidas en Cairos Technologies AG, voorziet in een signaal dat naar het uurwerk van de scheidsrechter wordt gestuurd. Die zo kan nagaan of een bal de lijn heeft overschreden. De Wereldvoetbalbond Fifa verklaarde al dat er in maart een evaluatie gemaakt zal worden.

Geen opmerkingen: