dinsdag 4 december 2007

Fiorentina zet trend met erehaag na nederlaag

Opmerkelijke taferelen zondag na de thuisnederlaag van Fiorentina tegen Inter (0-2). Geen getier of gescheld langs Florentijnse kant, wel werd er zoals in het rugby een erehaag gevormd waarlangs Inter het veld verliet. De ploeg van Anthony Vanden Borre wilde zo reageren op de incidenten op en naast het veld die het Italiaanse voetbal de voorbije weken en jaren in een negatief daglicht stelden. Overigens was de erehaag al eerder door de UEFA bij bepaalde interlands als proef op de som genomen.

Fiorentina wil de pure sport en het goede gedrag van spelers en publiek stimuleren en begon daarom de actie Viola Fair. De erehaag is daar een voorbeeld van. Bovendien delen de paarsen een prijs uit aan de meest voorbeeldige supporter.

Van alle kanten is het onaangekondigde initiatief geprezen. Giancarlo Abete, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, prees het besluit tot een erehaag. 'Zo'n klimaat van respect is de basis van het voetbal.'

Het Italiaanse voetbal wordt de laatste jaren geteisterd door incidenten op en buiten het veld. Alleen al in 2007 vielen er twee doden. Begin februari overleed een politieagent na ongeregeldheden tijdens de Siciliaanse derby Catania-Palermo. En drie weken geleden stierf een Lazio-supporter na te zijn getroffen door een politiekogel.

Geen opmerkingen: