maandag 3 december 2007

Adidas presenteert EUROPASS, de bal met "kippenvel"

Bij de loting voor de EK 2008 in Zwitserland/Oostenrijk heeft de UEFA de officiële wedstrijdbal voor het oernooi gepresenteerd:"de EUROPAS. De bal heeft een nieuw kernmerkend reliëf op de, het zogenaamde "kippenvel". Dit revolutionaire PCS-reliëf bestaat uit een geavanceerd en zeer fijn oppervlak, waardoor er meer grip is tussen de bal en een voetbalschoen. Hierdoor kunnen spelers de bal nog beter controleren, ongeacht de weersomstandigheden.

De naam van de bal, EUROPASS, is een verwijzing naar de bergpassen die de Europese gastlanden Oostenrijk en Zwitserland met elkaar verbinden. Het is ook een speelse verwijzing naar een van de belangrijkste spel elementen van het voetbal: de 'pass'.

In het ontwerp van de adidas EUROPASS komen traditionele en moderne kenmerken samen. De witte basis met zwarte stippen doet denken aan wedstrijdballen van weleer, zoals de adidas Telstar uit 1970. Door hedendaagse printtechnieken zijn subtiel elementen toegevoegd als eerbetoon aan de nationale vlaggen en kleuren van de twee gastlanden. Van dichtbij zijn in de twaalf zwarte stippen grafische elementen zichtbaar die door UEFA voor het toernooi zijn ontwikkeld. De elementen drukken passie, vriendschap, actie, training, fans en het winnende doelpunt uit.

De voor een wedstrijdbal unieke 'huid' zorgt voor een betere krachtsoverdracht, meer effect en meer precisie, onder alle mogelijke weersomstandigheden. Bijkomstig voordeel voor de keepers is dat de bal betere grip biedt.

In Nederland zal Ajax als eerst de bal officieel in gebruik nemen tijdens de kraker op 16 december in de Arena tegen PSV.

Geen opmerkingen: