maandag 10 december 2007

Miljardairs zijn baas in Engels voetbal

Als je het voor het zeggen wil hebben in de Engelse Premier League moet je geen miljonair zijn maar een miljardair. Tot die conclusie komt het Engelse maandblad FourFourTwo. In hun jaarlijkse samenstelling van de top honderd van rijkste voetbalmensen prijkt Roman Abramovich op de eerste plaats.

Roman Abramovich beheert een vermogen van 15,4 miljard. Tottenham's Joe Lewis is goed voor 4 miljard. In de top tien duiken drie nieuwe gezichten op, die postvatten op de plaatsen drie tot vijf: Alisher Usmanov (Arsenal; 3,95 miljard), Bernie Ecclestone (QPR; 3,6 miljard) en Mike Ashley (Newcastle; 2,3 miljard).

FourFourTwo nam er ook de Schotse clubs bij. Dermot Desmond (Celtic) heeft een vermogen van 2,3 miljard. De overige vier plaatsen in de top tien zijn voor eigenaars van 'Engelse' clubs: Malcolm Glazer (Manchester United; 1,8 miljard), Stanley Kroenke (Arsenal; 1,7 miljard), Trevor Hemmings (Preston NE; 1,4 miljard) en Lord Ashcroft (Watford; 1,35 miljard).

Nog enkele vaststellingen:

  • Er gaat steeds meer geld om in het Britse voetbal. De top 100 van clubeigenaars heeft een geschat vermogen van 68,5 biljoen euro. Vier jaar geleden was dit nog maar 29,4 biljoen euro.
  • De top 100 bevat 25 nieuwkomers. Het aantal buitenlandse investeerders neemt toe, maar 75 van de 100 rijkste clubeigenaars zijn toch nog Britten (zelfs drie in de top vijf!).
  • In deze top 100 horen ook 14 spelers thuis, met op kop David Beckham.

Geen opmerkingen: