woensdag 16 januari 2008

Einde in zicht voor kunstgras en voetbal?

Voetbal en kunstgras, een veelbesproken onderwerp, sommigen juichen het toe: Louis van Gaal, Aad de Mos, maar met name de kunstgras fabrikanten. Velen verafschuwen het: dat zijn vooral degenen die daadwerkelijk op kunstgras moeten spelen.

Uit een onderzoek dat ik in het voorjaar van 2003 deed (kunstgras was net in opkomst) bleek de voetballer met name op emotionele gronden het kunstgras af te keuren. Nooit meer de geur van gras, modder aan je broek of een fatsoenlijke sliding zonder daar brandwonden aan over te houden.

Ook vanuit medisch oogpunt heb ik destijds de meningen gepeild, velen voorspelden meer chronische blessures aan gewrichten, maar ook bijvoorbeeld verrekkingen aan hamstrings doordat kunstgras anders dempt dan echt gras. Als een wat oudere voetballer heb ik dat al in praktijk ondervonden, met name knieën en onderrug hebben het zwaar te verduren.

Als derde groep polste ik de kunstgrasfabrikanten, gek genoeg zat niet iedere fabrikant hier op te wachten, wellicht doordat ook zij bewust waren over de afkering van voetballers op emotionele gronden ten opzichte van kunstgras, waar je als fabrikant gewoon niet tegen op kan. Degene die wel reageerden, voorspelden dat voetbalclubs in de loop van de tijd steeds meer voor kunstgras zouden gaan kiezen. Kunstgras is namelijk onderhoudsvriendelijk, ruimtebesparend en boevendien kostenbesparend. Echter vertelden zij er niet bij dat kunstgrasvelden in de loop van tijd veranderen (lees harder worden) en dat ze veelal tegen kostprijs aangelegd zijn om zo snel marktaandeel te verkrijgen.

Ook Cambuur Leeuwarden speelt op dit moment haar thuiswedstrijden op kunstgras. Echter bevalt dat niet zo. De club heeft aangegeven weer terug naar gewoon gras te willen.

Volgens Omrop Frysland vinden de spelers van de club het gras veel te hard. Zij zouden bij het bestuur hebben aangegeven graag weer op echt gras te willen voetballen. Echter heeft de FIFA aangegeven dat het WK in Zuid - Afrika wellicht grotendeels op kunstgras gespeeld gaat worden.

De tijd zal het leren of Cambuur hiermee een omgekeerde trend gaat inzetten, want zeg nou toch eerlijk, er gaat toch niks boven een potje voetbal in de lentezon, met een beetje dauw op een kortgeschoren GRAS laken...

2 opmerkingen:

vincent bijl zei

Beste Laurens,

Kwam toevallig op je site. Ik ben namelijk bezig met het opzetten van een onderzoek: "gras vs kunstgras"

Ben je misschien geintresseerd om een nieuwe lobby te starten voor het behoudt van zoveel mogelijke echte grasvelden?

Zodat we op een sympathieke manier aandacht krijgen voor de mening van de "gewone" amateurvoetballer!!!

Met vriendelijke groet,

Vincent Bijl

vincentbijl@hotmail.com

Anoniem zei

Beste Laurens en Vincent. hoe wordt er op dit moment tegen kunstgras aangekeken. Ik heb het idee dat de lobby bij de FIFA en KNVB steeds sterker wordt omdat de KNVB geld krijgt voor het certificeren van de Ondergrond en de FIFA voor het certificeren van de Toplaag. Zowel de KNVB als FIFA kijken dus niet meer onafhankelijk naar Kustgras (Plastic) vs natuurlijk gras. Positief is dat Cambuur weer terug is gegaan naar natuurlijk gras en dat ook bij de enquete in Footbal International de kunstgrasvelden als slechtste eruit kwamen. Het blijkt wel dat de spelers en de spelersvakbonden dus ook veel liever bij natuurlijk gras blijven om nog maar niet te praten over milieu en investering. Onderhoud is ook niet goedkoper dan een natuurlijk veld. graag hoor ik of jullie hier nog verder mee bezig zijn..... ik ben namelijk ook zeer sterk voorstander van natuurlijk gras
MVG
Joe