woensdag 23 januari 2008

Voetballers en hun bijgeloof

Uit onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de topsporters bijgelovig is, met name voetballers staan bekend om hun bijzondere rituelen rondom een wedstrijd.

Zonder zijn geluksonderbroek ging David Beckham in zijn tijd bij Manchester United niet van huis. Beckham speelde, tot afgrijzen van zijn vrouw, Victoria steeds met dezelfde onderbroek, omdat hij het gevoel had dat die hem goed liet spelen. Andere voetballers dragen het slipje van hun vriendin of vrouw onder hun wedstrijdkleding. Feyenoord-spelers uit de jaren zeventig worden er onder andere van verdacht. Ajacied Gerrie Mühren droeg bij Europa Cup-wedstrijden een onderbroek van Sjaak Swart.

Zijn geliefde rugnummer veertien droeg Cruijff voor het eerst toen hij op 30 oktober 1970 terugkeerde in het eerste elftal van Ajax na een blessure. Hij had dat seizoen nog niet gespeeld, waardoor het shirt met nummer negen was vergeven aan Gerrie Mühren. Na een goede wedstrijd tegen PSV koesterde Cruijff het nummer veertien. Ook op het WK van 1974, toen bondscoach Rinus Michels de shirts op alfabetische volgorde wilde uitdelen. Alleen Cruijff, die eigenlijk nummer één zou moeten hebben, kreeg ontheffing. Hij mocht spelen met veertien.

Als er een beeld van het WK voetbal van 1998 in het geheugen van de mensen gegrift staat, dan is het de kus van Franse verdediger Laurent Blanc op de kale schedel van Fabien Barthez. Blanc deed dat voor elke wedstrijd met zijn keeper, in de hoop dat het geluk zou brengen. De Franse nationale ploeg kreeg het hele toernooi slechts twee doelpunten tegen en Barthez werd verkozen tot beste doelman van het WK. Toen hij bij Manchester United tekende en opnieuw met Blanc in een elftal speelde, keerde de kus terug. Maar alleen voor Champions League-wedstrijden.

De bondscoach van de Franse voetballers, Raymond Domenech, hield als amateur-astroloog rekening met de sterren toen hij bij het WK van 2006 zijn team samenstelde. Zo wilde hij geen Schorpioenen in zijn selectie hebben, want die proberen elkaar te elimineren, zo redeneerde Domenech. In de WK-selectie zat dan ook geen enkele Schorpioen, mede doordat Robert Pires geen uitnodiging kreeg. Verder stond de bondscoach maar mondjesmaat Leeuwen toe. Verdediger William Gallas was een uitzondering. ,,Ik ben niet geselecteerd omdat er al te veel Leeuwen in de selectie zaten,’’ zei speler Johan Micoud in Le Journal du Dimanche, na de bekendmaking van de WK-ploeg.

Afrikaanse voetballers gaan nog een stukje verder. In Gabon bijvoorbeeld slapen de meeste voetballers voor een belangrijke wedstrijd naakt in de jungle. In Ghana urineren spelers op de bal en steken ze bloemen achter hun oren. Een groep Zimbabwaanse voetballers werd eens voor een jaar geschorst omdat ze op het veld stonden te plassen. Om buitenspelers snelheid te geven, offeren Afrikaanse medicijnmannen soms een vlieg. Shirts, schoenen en kleedkamerdeuren worden ook wel besprenkeld met toverdrank.

Verhalen over tovenarij en bijgeloof in het Afrikaanse voetbal zijn er te over. De Profund Warriors uit Zambia waren thuis lange tijd ongeslagen, tot een bezoekende ploeg wegbleef uit de kleedkamers. De spelers gebruikten hun eigen busje om zich om te kleden en omzeilden de hoofdingang door over de afrastering te springen. De Warriors bleken toen ineens niet meer onverslaanbaar.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gekke mensen