donderdag 29 november 2007

Eén tweetje tussen voetbal en mode

Voetbal en voetballers zijn hot en dat weet de modewereld ook. Menig profvoetballer sierde al campagnes van bekende modehuizen. Zo was Freddie Ljungberg het gezicht van Calvin Klein en Kaka van Emporio Armani en Prada.

David Beckham is ongetwijfeld de meest aantrekkelijke voetballer voor diverse merken. Beckham verdiende eerder een centje bij als model voor Adidas, Police en Armani.
Armani’s ondergoed is al jaren in Europa te koop, maar de Italiaanse ontwerper wil nu ook met Beckham de Verenigde Staten gaan veroveren.

Paolo Maldini was vorig jaar het gezicht van de najaarscampagne van H&M. De mode is Maldini niet vreemd, zo startte Maldini met collega Christian Vieri het modemerk Sweet Years. De twee voetballers lanceerde het merk door onder hun wedstrijdshirt een t-shirt te dragen met het symbool van Sweet Years, een "Hart". Na het maken van een goal (met name Vieri) en na de wedstrijd trokken zij hun shirt uit en lieten demonstratief hun "Hart" zien. Vervolgens hesen zij Adriano, Gattuso, en zelfs Maradonna in Sweet Years, wat het merk in Italië in één keer op de kaart zette.

Het modemerk wat voetbal zelf het meest cultiveerde is ongetwijfeld Bikkembergs. In Nederland zijn Daniel de Ridder en Stijn Schaars het gezicht. Dirk Bikkembergs nam zelfs de Italiaanse amateurclub FC Fossombrone over en doopte de club tot Bikkembergs FC Fossombrone.

Behalve de naam heeft Bikkembergs nog meer zijn stempel op de club weten te drukken. Hij ontwierp volledige nieuwe clubtenue's: een wit shirt met blauwe ringen, witte broek en witte kousen met het logo van de voetballijn van Bikkembergs erop. Ook krijgen de spelers allen speciaal voor de club ontworpen zilveren schoenen, die door de blauwe ringen bij de rest van het tenue passen. Bovendien schafte de modeontwerper een gloednieuwe spelersbus aan, een spelershome, bij het tenue passende nieuwe trainingspakken én de spelers krijgen speciale kleding voor na de wedstrijden. Ook worden er schetsen gemaakt voor een nieuw stadion.

De ontwikkelingen in het Italiaanse dorp zijn niet onopgemerkt gebleven, aangezien naast Bikkembergs' eigen sportlijn Samsung de shirt- en hoofdsponsor is van de club.

woensdag 28 november 2007

Voetballers en homoseksualiteit

Het Duitse tijdschrift 'Rund' ('Rond') schreef eind 2006 een serie verhalen over homoseksuele profvoetballers. De serie verhalen maakte zoveel indruk dat ook het toonaangevende blad 'Der Spiegel' er aandacht aan besteedde. Homoseksualiteit in de voetbalwereld blijkt ook in Duitsland een groot taboe.

In Engeland en Nederland is het niet veel beter gesteld met de openheid van homoseksuele voetballers. Profvoetballers komen niet uit de kast: ze leiden liever een dubbelleven uit angst voor verstoting uit de macho-mannenwereld. Drie landen die op hun eigen manier met het probleem omgaan...

In de Uk was het in 1990 Justin Fashanum (zie foto) uitgerekend een prof uit de Premier Leaugue, die openlijk zijn homoseksualiteit beleed.
Tijdens een interview, in 1990, kwam hij er publiekelijk voor uit dat hij gay was. Hiermee was hij de eerste, en tot nu toe enige, profvoetballer in de Britse historie, die voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Veel van zijn vroegere collega's vielen over hem heen. Ook zijn broer John sprak zijn afkeer uit. Acht jaar later hing Fashanu zich in een Londense garage op. "Homo zijn én bekend zijn is hard", schreef hij in zijn afscheidsbrief.

Statistisch gezien moeten er dus er dus ook homoseksuele profvoetballers zijn, en als je goed op let, zie je dat velen van hen toch wel homoseksuele trekjes vertonen....

dinsdag 27 november 2007

Kabouter Plop en K3 azen op voetbalclub

Het Vlaamse entertainmentbedrijf Studio 100, bekend van kabouter Plop en K3, wil een voetbalclub overnemen. Maandag stemt de gemeenteraad van Turnhout over de overname van derdeklasser KV Turnhout.

Studio 100 wil van voetbal weer een familie-uitje maken: ouders moeten weer met hun kinderen naar het voetbal kunnen. Het entertainmentbedrijf van Gert Verhulst (bekend van Samson en Gert) heeft als voorwaarden gesteld dat het stadion mag worden uitgebreid en dat de ploeg weer op zondag mag spelen. Het stadsbestuur had zondagwedstrijden eerder verboden omdat het andere activiteiten in het stadspark zou verstoren. (Bron: fcupdate.nl)

maandag 26 november 2007

Engelse zanger mascotte Kroatië na 'lullig' foutje

Engeland zoekt nog steeds naar redenen voor de uitschakeling door Kroatië. De Engelsen wijzen nu naar Tony Henry, die het Kroatische volkslied met een pijnlijke misser afsloot.

Aan het slot had de operazanger moeten zingen 'Mila kuda si planina' wat vrij vertaald betekent 'Mijn lief, je weet hoeveel we van jouw bergen houden'. Henry maakte ervan 'Mila kura si planina' en dat schijnt te betekenen 'Mijn lief, mijn penis is een berg'.

'Het was niet mijn bedoeling, als ik Kroaten heb beledigd, dan spijt me dat ten zeerste', reageerde Henry via de BBC. Maar de Kroaten nemen de blunder voor lief en ontkennen dat de misser van de operazanger als extra motivatie gold.

Integendeel, de operazanger lijkt ineens ongekend populair in het Balkanland, zo verzekert zijn zaakwaarnemer, Douglas Gillespie. 'Het zal de druk zijn geweest die hem parten speelde. Hij zong goed maar maakte een kleine vergissing. De Kroaten vinden het geweldig. Ze hebben hem uitgenodigd om voor hen tijdens Euro 2008 te zingen en gevraagd of hij hun mascotte wil zijn.'(Bron: VI.nl)


vrijdag 23 november 2007

Richard Witschge houdt hoog

Het is al weer ruim 10 jaar geleden, Ajax won in de Amsterdam Arena met 4-0 van Feyenoord. Niet zozeer de uitslag als wel de actie van Richard Witschge aan het einde trok de meeste aandacht. Na een subtiele beweging van Shota Arveladze trok de Amsterdammer een sprint zonder dat de bal de grond raakte. Omdat Feyenoord die wedstrijd kansloos verloor, werd dit beschouwd als het arrogante Amsterdamse voetbal.

Zo schreef Het Parool de dag erna: ‘De Feyenoorders vielen vooral op door veel balverlies en irritante overtredingen. Die waren niet zelden het gevolg van de arrogante manier waarop sommige Ajacieden de bal beroerden om de overmacht uit te drukken. Zo hield Richard Witschge in de slotfase oprukkend langs de lijn de bal negen keer hoog zonder dat een Rotterdammer ingreep.‘

Witschge ontkende doelbewust te hebben gehandeld. Toch werd hij symbool van de verziekte verhoudingen tussen Ajax en Feyenoord, die een half jaar eerder het dieptepunt had bereikt met de Slag van Beverwijk. (Bron: Sportgeschiedenis.nl)

woensdag 21 november 2007

Ook tovenaar brengt Rode Ster geen geluk

Het gaat zeer matig met Rode Ster Belgrado. De roemruchte Servische club staat in de competitie zeven punten achter op aartsrivaal Partizan Belgrado. Bijzonder merkwaardig is echter dat Rode Ster veel van zijn goals tegenkrijgt in de slotminuten. Men gelooft in Belgrado niet meer in toeval en de bestuursleden beslisten om vorige week voor het UEFA Cup-duel bij het Griekse Aris Saloniki daarom een 'Witte Magiër' in te schakelen.

De man kreeg bijna een beroerte toen hij het slechte karma en de negatieve vibraties voelde in het stadion Kleandis Vikelidis. De magiër meldde verontrust 'negatieve vibraties' en voorspelde een catastrofe voor Rode Ster. Volgens het Servische tijdschrift 'Glas' besloot trainer Kosanovic daarop tot een defensieve opstelling. Het mocht niet baten: Rode Ster verloor met 3-0 en Kosanovic diende zijn ontslag in.

dinsdag 20 november 2007

Coach Stange stoort zich niet aan dictators

De 59-jarige Stange werd ooit bij Hertha BSC ontslagen wegens zijn verleden als officier van de Stasi, de geheime dienst van de toenmalige DDR. Hij verwierf pas echt internationale bekendheid toen hij in 2002 als bondscoach van Irak aan de slag ging. Saddam Hoessein was nog aan de macht en misbruikte de populairste sport van het land voor propagandadoeleinden. Hij sprak het volk vlak voor belangrijke wedstrijden in volle stadions toe en benoemde zijn oudste zoon Uday tot voorzitter van de nationale voetbalbond en het Iraaks olympisch comité.

Uday ontpopte zich als een ware tiran voor het voetbal. De Irakese scheidsrechter Kadoim werd ooit eens een week vastgehouden en gemarteld omdat hij in de ogen van Uday slecht had gefloten. Ook de voetballers van de nationale ploeg bleef weinig bespaard. Ze trapten soms urenlang onder dwang tegen een stenen bal. Uday hield niet van verliezen.

De verhalen over spelervrouwen die verkracht werden door lijfwachten van Uday bereikten ook Europa. Stange wilde nooit uitgebreid reageren op de verstrengeling van politiek, misdaden en voetbal in Irak. "Sportieve successen hebben niets met politiek te maken", luidde zijn gebruikelijke verweer.

En succes had Stange met de nationale ploeg van Irak. Onder leiding van de Duitser klom de nationale voetbalploeg van het land van de 74e naar de 44e plaats op de wereldranglijst. De oefenmeester vluchtte pas naar Europa toen voetballen in de zomer van 2004 wegens de vele aanslagen in Irak echt niet meer mogelijk was.

De oud-trainer van FC Karl Zeiss Jena, VfB Leipzig, Dnjepr Dnjepropetrovsk, CSKA Moskou, het Australische Perth, het nationale team van Oman en Apollon Limasol vond in juli dit jaar onderdak bij Wit-Rusland. De EK-kwalificatie was toen al mislukt. Stange moet de nationale voetbalploeg voorbereiden op het kwalificatietoernooi voor het WK van 2010.

Hij liet in zes interlands al meer dan tien internationals debuteren en boekte afgelopen zaterdag een succesje. Hij won met Wit-Rusland de uitwedstrijd bij Albanië (2-4), de ploeg die Oranje twee maanden eerder in Tirana nog tot de laatste minuut op 0-0 hield.

De hand van de voetbaltrainer Stange wordt ook in Wit-Rusland zichtbaar. En van politiek wil hij nog steeds niet weten. Wat vindt hij er eigenlijk van dat er nog steeds politieke tegenstanders van Lukashenko verdwijnen? "Sportieve successen hebben niets met politiek te maken", liet hij de afgelopen maanden wederom veelvuldig weten. (Bron: Fcupdate.nl)

maandag 19 november 2007

Primeur Daniel Güiza: Kicksen met haaienleer

Het Spaanse sportmerk Kelme gooit weer hoge ogen, nadat Ronaldinho op 24 karaats gouden voetbalschoenen en scheenbeschermers van Nike kreeg.Komt Kelme nu met de nieuwste vinding: voetalschoenen van haaienleer, dat meldt Marca.

De Spaanse spits Daniel Güiza heeft de eer de eerste drager te zijn van de kicksen.De aanvaller van Real Mallorca kon afgelopen zaterdag thuis tegen Zweden zijn debuut maken voor Spanje, echter bleef hij op de bank.

De speciale schoenen zullen tegen de vijfhonderd euro moeten kosten. Güiza trainde al op zijn haaienkicksen. 'Ze zitten heel lekker', aldus Güiza. 'Maar het belangrijkste is dat ik er veel mee ga scoren.'

Güiza kwam tot nu toe al tot zeven goals in elf wedstrijden in de Primera División. Vorig jaar was hij elf keer trefzeker in de hoogste Spaanse divisie.

vrijdag 16 november 2007

Deed Roberto Carlos het nou wel of niet expres?

Roberto Carlos heeft afgelopen weekeinde voor gespreksstof gezorgd. De Braziliaanse linksback van Fenerbahçe spoot in het duel met Kayserispor grensrechter Huseyin Fidan nat.

'Ik dronk water en moest de bidon het veld uit gooien', legde Roberto Carlos uit op de website van zijn club. 'Ik wist niet dat hij daar stond, ik heb hem niet gezien. Hoe kan ik achter me kijken? Sorry, maar ik heb geen ogen in mijn achterhoofd.'

De vraag is nu: deed-ie het expres - zoals de beelden lijken te suggereren - of was het echt per ongeluk - zoals de man met de machtige linker zweert?


donderdag 15 november 2007

Bijgelovige Domenech bedankt voor Schots gebaar

In de aanloop naar de beslissende fase van de EK-kwalificatie laat Raymond Domenech niets aan het toeval over. En dus bedankte de Franse bondscoach gedecideerd doch vriendelijk voor een Schots gebaar.

Domenech kreeg op een persconferentie van een Schotse journalist een fles whisky aangeboden. Maar de bondscoach, die ook bekend staat als amateur-astroloog, bedankte vriendelijk voor de eer.
Nu opslaan
De reden was simpel: Domenech had namelijk eerder wél een fles aangenomen van een Schotse journalist en toen verloren Les Bleus van de Schotten.

Frankrijk heeft in de strijd om een plaats op het EK in 2008 nog één duel te spelen. Woensdag wacht de ontmoeting met Oekraïne. Maar voor Les Bleus is het duel van zaterdag tussen Schotland en Italië niet minder belangrijk. Als Schotland in Glasgow verliest, is Frankrijk zeker van kwalificatie.
(bron VI.nl)

woensdag 14 november 2007

MyFootballClub.co.uk neemt Ebbsfleet United over

MyFootballClub, een community van zo'n twintigduizend voetbalfans, heeft voor bijna een miljoen euro een meerderheidsbelang genomen in Ebbsfleet United. De overname is het beginpunt van een opmerkelijke interactief experiment.

Voor 35 pond oftewel zo'n vijftig euro per jaar krijgt ieder lid van MyFootballClub ook direct zeggenschap over Ebbsfleet United. Want het is de bedoeling dat de leden gaan bepalen wat er op en buiten het veld gaat gebeuren.

Liam Daish, die zijn functie van manager moet inleveren maar als hoofdcoach verder gaat, vindt de invloed voor fans mooi. 'De elf spelers uitkiezen en de tactiek bepalen is geen exacte wetenschap. Vaak speelt geluk een rol. Tijdens en na de wedstrijd geven Ebbsfleet-supporters me hun mening. Nu hebben ze echt inspraak.'

Daish vreest niet voor een te grote uitholling van zijn functie. 'Mijn baan verandert niet zoveel. Als een team selecteren we de elf spelers en kiezen we de tactiek. Maar wat er op de training en in de kleedkamer gebeurt op de wedstrijddag ligt nog bij mij.'

Ebbsfleet United, het voormalige Gravesend & Northfleet, wil graag de stap maken naar de profcompetitie. Voorlopig is dat met een negende plaats in Conference een brug te ver. Maar met het ingebrachte miljoen kan in januari zaken worden gedaan met het versterken van de selectie.

En kunnen de voetbalfans dan ook meteen laten zien dat ze niet alleen in de virtuele Soccermanager-games succesvol zijn. 'Als coach kijk ik uit naar de uitdaging met duizenden leden te werken aan een winnende ploeg', aldus Daish.

dinsdag 13 november 2007

Panna!

Op 26 november gaat Panna! in premiere, een film van de debuterende regisseur Nordin Lasfar.
Voor een straatvoetballer is een Panna de grootst mogelijke vernedering die er bestaat; als je tegenspeler jou de bal door de benen speelt. En hoe groter het publiek hoe groter de vernedering.

In het straatvoetbal gaat het niet in eerste instantie om de goals of om de teamprestatie maar om de mooie trucs en het dollen van de tegenstander waarmee je kunt laten zien wat je als individu in huis hebt. Maar hoe populair de straatvoetbalhelden ook zijn, op straat valt er niet veel geld te verdienen. Daarom dromen veel jongens van een carrière bij een profclub.

De hoofdpersonen van Panna!, Mitchell en Said, groeiden op in Geuzenveld, Amsterdam-West. Beide jongens zijn enorme talenten die meerdere straatvoetbaltoernooien hebben gewonnen. Ze willen slagen in het voetbal omdat ze dit als enige mogelijkheid zien om te ontsnappen aan de verleidingen van de straat. Maar om hun doel te bereiken is talent alleen niet genoeg, ze zullen vooral veel doorzettingsvermogen en wilskracht moeten tonen.

Nordin Lasfar heeft veel vertrouwen gekregen van de jongens en dat uit zich in een bijzonder kwetsbaar portret.

PANNA!

26/11 22.15 uur Tuschinksi 2 (première)
30/11 10.00 uur Tuschinski 6
1/12 12.15 uur Tuschinski 3

Voor degenen die nog nooit een panna hebben gezien (en dat valt nauwelijks voor te stellen)


maandag 12 november 2007

Coleman in het nauw door wasmachine-soap

Chris Coleman heeft het niet makkelijk in zijn eerste seizoen bij Real Sociedad. De coach uit Wales bezet met de Baskische club een teleurstellende dertiende plaats in de Segunda División en ging zelf afgelopen week in de fout.

Vrijdag verscheen Coleman anderhalf uur te laat voor een persconferentie. De 37-jarige oud-trainer van Fulham weet zijn late aankomst aan een kapotte wasmachine, zo vertelde hij de aanwezige journalisten. Zijn flat zou onder water zijn gezet. Dat bleek een leugen. Marca publiceerde in het weekend dat Coleman tot vijf uur 's ochtends op stap was geweest.

Zondagavond na het 1-1 gelijkspel tegen Celta de Vigo bekende Coleman. 'Ik was tot heel laat op stap in een plaats waar ik niet had moeten zijn. Vrijdag verzon ik een smoes, vooral om de druk bij de club weg te halen. Vandaag (zondag, red.) zal ik nog met de voorzitter praten. Aan de spelers heb ik voor de wedstrijd al mijn excuses aangeboden.'

'Ik vraag de supporters om vergiffenis. Voor wat ik heb gedaan bestaan geen excuses. Ik heb mensen de munitie gegeven om de club te beschadigen. Dat was een vergissing.'

Tijdens zijn ambt bij Fulham kwam Coleman ook al opvallend in het nieuws, de trainer werd bekritiseerd, zelfs door zijn schoonmoeder. Hier de reactie van Coleman op de aantijgingen van zijn schoonmoeder:



vrijdag 9 november 2007

Voetbalvaders

Een bekend fenomeen op zaterdagochtend langs de lijn van een jeugdwedstrijd: de voetbalvader. Velen van hen zien in hun zoon (of dochter tegenwoordig?) een nieuwe Ronaldinho. De fanatieken onder hen staan meestal een paar meter in het veld, in plaats van rustig achter het hek. Ik vraag mij altijd af in hoeverre deze mensen gefrustreerd zijn over het feit dat ze het zelf nooit gepresteerd hebben om behoorlijk tegen een bal te trappen en dit nu op hun kind projecteren.

Aan de andere kant is het voor mesnen zoals ik ook een stuk vermaak. Dit vermaak is fantastisch vastgelegd door onder andere Jiskefet en Martin van Waardenberg:





donderdag 8 november 2007

Flinke schorsing voor de "Witte Gullit"

Carlos Valderrama heeft een schorsing van tien wedstrijden gekregen van de Colombiaanse voetbalbond. De technisch directeur en assistent-coach van Júnior uit Barranquilla heeft zich volgens de tuchtcommissie incorrect gedragen en respectloze uitlatingen gedaan.

Oscar Ruiz was het slachtoffer van Valderrama's woede. De scheidsrechter gaf América de Cali een strafschop in het duel met Júnior en daar was de voormalige vedette het niet mee eens. Hij suggereerde dat Ruiz was omgekocht door met een bankbiljet te wapperen langs de zijlijn.

De tuchtcommissie vond een zware straf op zijn plaats, ook al had Valderrama nog een blanco strafblad. 'De aard van zijn commentaar en zijn functie als lid van de technische staf rechtvaardigen deze schorsing.' Valderrama kreeg ook een geldboete van bijna 2.900 euro.

Ruiz stuurde Valderrama weg en na afloop maakte De Witte Gullit de arbiter ook nog eens uit voor ‘dief’. De gekrenkte scheidsrechter wachtte lang op een excuus, maar doordat Valderrama daartoe niet bereid bleek, kondigde Ruiz aan stappen te ondernemen en Valderrama aan te klagen wegens smaad en laster. (Bron: VI.nl)


Voor degenen deie Valderama als voetballer niet meer herinneren (en dat valt moeilijk voor te stellen!)

woensdag 7 november 2007

Paul Gascoigne te dronken om te vliegen

Met de grootste moeite heeft het grondpersoneel van Air Malta Paul Gascoigne kunnen weerhouden om aan boord te gaan om naar Londen te vliegen. De ‘gevallen’ voetbalster was veel te dronken om te vliegen. Volgens ooggetuigen was het een schandalige vertoning, aangezien hij vechtend alsnog probeerde aan boord te komen. “Hij was te vies om aan te pakken en stonk verschrikkelijk naar drank”, aldus de omstanders. ‘Gazza ‘ had met de oud-internationals van Engeland op Malta tegen Italië gespeeld had van zaterdagavond tot zondagavond, het moment dat het vliegtuig vertrok, gedronken.

Voor degenen die zich Paul Gascoigne niet meer kan herinneren (en dat valt nauwelijks te geloven!)

dinsdag 6 november 2007

Zweedse voetballegende Liedholm (85) overleden

De Zweedse voetballegende Nils Liedholm is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA bekend gemaakt. Liedholm won met de Zweedse voetbalploeg goud op de Olympische Spelen van 1948. Hij was aanvoerder van de Zweedse formatie die tien jaar later in eigen land de WK-finale verloor van Brazilië.

Liedholm, die overleed in het Italiaanse plaatsje Cuccaro, maakte in de verloren finale tegen Brazilië nog wel de openingstreffer. Hij was toen 36. Zweden verloor uiteindelijk met 5-2. Liedholm speelde in Zweden voor Norrköping en verhuisde later naar AC Milan, waarmee de middenvelder in 1951, 1955, 1957 en 1959 de titel in de Serie A binnenhaalde. Na zijn loopbaan als voetballer ging Liedholm als trainer in Italië aan de slag. Hij veroverde de landstitel met AC Milan (1979) en AS Roma (1983).

Bekijk hier de legendarische beelden van Liedhol bij AC Milan.

maandag 5 november 2007

Platini wil naar 5 scheidsrechters

Als het aan UEFA-voorzitter Michel Platini ligt, wordt het aantal arbiters in het internationale topvoetbal snel uitgebreid van drie naar vijf. ,,We moeten andere dingen uitproberen om de kans op arbitrale fouten te verkleinen." ,,Het systeem met een scheidsrechter en twee assistent-scheidsrechters is verouderd'', liet de Franse oud-international zaterdag weten. Platini wil de werkwijze met vijf arbiters op het veld komend jaar laten uittesten bij een titeltoernooi voor junioren. ,,De twee extra scheidsrechters kunnen 45 jaar of ouder zijn. Ze hoeven van mij echt niet de hele tijd mee te rennen met het spel. Als ze zich maar goed concentreren op bijvoorbeeld wat er allemaal gebeurt in het strafschopgebied. Daarmee kunnen we veel onrecht in de toekomst voorkomen.''

Platini benadrukte in een vraaggesprek voor de Franse televisie dat hij een tegenstander blijft van het gebruik van videobeelden om zware beslissingen tijdens de wedstrijd op juistheid te kunnen controleren. ,,Ik ben niet de enige. De spelregelcommissie van de FIFA denkt er hetzelfde over.''

vrijdag 2 november 2007

Zweedse pornokoning wil AIK Stockholm kopen

De Zweedse pornokoning Bert Milton bereidt een overname van voetbalclub AIK Stockholm voor. Hij heeft vrijdag 10 procent van de aandelen gekocht en kondigde aan meer te willen. Miltons beweegreden zijn niet van frivole aard; hij wil het voetbalvandalisme in het Zweedse voetbal aanpakken.

AIK Stockholm is in de competitie als vijfde geëindigd. Massale vechtpartijen in en rond het stadion ontsierden steevast de stadsderby's met Djurgarden en Hammarby. Het is de 52-jarige Milton, rijk geworden met het beursgenoteerde pornobedrijf Private Media Group, een doorn in het oog.

Een woordvoerder van AIK noemde de intrede van de seksbaas verrassend, maar zei ook dat de club geen zeggenschap heeft over de aandelenkoop. (Bron: fcupdate.nl)

Panathinaikos kocht plek in finale tegen Ajax

Niet Panathinaikos maar Rode Ster Belgrado had de tegenstander van Ajax moeten zijn in de Europa Cup I-finale in 1971. De Grieken mochten echter naar Wembley omdat zij de Joegoslaven hadden omgekocht.

Dit verhaal komt ruim 36 jaar na dato van Despina Gaspari, de toenmalige vrouw van de in 1999 overleden Griekse dictator Georgios Papadopoulos. In de Servische krant Politika komt Gaspari met de onthulling.

Rode Ster had de heenwedstrijd thuis met 4-1 gewonnen van Panathinaikos. 'Toen ik bij de return de eretribune opkwam, zei ik tegen de voorzitter van Panathinaikos dat ik erg nerveus was. Mijn man, die naast me stond, zei dat dat niet hoefde. Er was geen reden tot onrust omdat het duel was verkocht', aldus Gaspari.

'Je denkt toch niet dat we zoiets van nationaal belang overlaten aan het toeval?', vroeg Papadopoulos zijn vrouw. 'Rode Ster geeft zich over en wordt daarvoor beloond.'

Panathinaikos won met 3-0 van een onherkenbaar Rode Ster. Na afloop claimden de Joegoslaven zo slecht te hebben gespeeld vanwege een in Griekenland opgelopen voedselvergiftiging.

Papadopoulos slaagde er niet in Ajax te verleiden de finale weg te geven. De Amsterdammers wonnen in Londen met 2-0 van de Grieken door goals van Dick van Dijk en Arie Haan en veroverden voor het eerst de belangrijkste Europese beker voor clubs. (Bron:VI.nl)

Bekijk hier de ruime samenvatting van de finale:

donderdag 1 november 2007

Topbasketballer wil eigenaar van Spurs worden

'Goal was het eerste woord dat ik sprak', vertelde Steve Nash aan The New York Times. De Canadese basketballer droomt ervan eigenaar te worden van een voetbalclub. Hij sprak op White Hart Lane al met de directie van Tottenham Hotspur.

Het is geen toeval dat Nash op de tribune zat bij The Spurs. De in Zuid-Afrika geboren Canadees heeft een Engelse vader die is opgegroeid in Tottenham en als prof voetbalde in Zuid-Afrika. De 33-jarige basketballer zelf is al jarenlang fan van de Londense club en trainde enkele jaren geleden al eens mee. 'Het was een droom die uitkwam, een perfecte dag die ik nooit zal vergeten.'In augustus van dit jaar trainde Nash ook mee met Red Bull New York (zie foto.)

Nash, die zowel in 2005 als in 2006 werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, was in zijn jeugd een verdienstelijk voetballer. Zijn jongere broer Martin is zelfs 37-voudig Canadees international en was prof voor onder meer Stockport County, Chester City en Macclesfield Town. Tot de vriendenkring van Steve Nash behoren onder anderen Owen Hargreaves en Thierry Henry.

Nash basketbalt nog altijd voor Phoenix Suns, dat hem de komende drie seizoenen nog 37 miljoen dollar, een slordige 25 miljoen euro, betaalt. Na zijn actieve loopbaan overweegt hij eigenaar te worden.

In augustus bekeek Nash op White Hart Lane de 4-0 zege van Tottenham op Derby County, waarna hij met voorzitter Daniel Levy een onderhoud had over een eventuele toekomst als eigenaar van de Engelse club, vertrouwde Nash The New York Times toe. 'Ik zou dat heel graag willen zijn. Dat kan ik voor de rest van mijn leven doen, als het met mijn populariteit als basketballer gedaan is.' (Bron: VI.nl)