woensdag 14 november 2007

MyFootballClub.co.uk neemt Ebbsfleet United over

MyFootballClub, een community van zo'n twintigduizend voetbalfans, heeft voor bijna een miljoen euro een meerderheidsbelang genomen in Ebbsfleet United. De overname is het beginpunt van een opmerkelijke interactief experiment.

Voor 35 pond oftewel zo'n vijftig euro per jaar krijgt ieder lid van MyFootballClub ook direct zeggenschap over Ebbsfleet United. Want het is de bedoeling dat de leden gaan bepalen wat er op en buiten het veld gaat gebeuren.

Liam Daish, die zijn functie van manager moet inleveren maar als hoofdcoach verder gaat, vindt de invloed voor fans mooi. 'De elf spelers uitkiezen en de tactiek bepalen is geen exacte wetenschap. Vaak speelt geluk een rol. Tijdens en na de wedstrijd geven Ebbsfleet-supporters me hun mening. Nu hebben ze echt inspraak.'

Daish vreest niet voor een te grote uitholling van zijn functie. 'Mijn baan verandert niet zoveel. Als een team selecteren we de elf spelers en kiezen we de tactiek. Maar wat er op de training en in de kleedkamer gebeurt op de wedstrijddag ligt nog bij mij.'

Ebbsfleet United, het voormalige Gravesend & Northfleet, wil graag de stap maken naar de profcompetitie. Voorlopig is dat met een negende plaats in Conference een brug te ver. Maar met het ingebrachte miljoen kan in januari zaken worden gedaan met het versterken van de selectie.

En kunnen de voetbalfans dan ook meteen laten zien dat ze niet alleen in de virtuele Soccermanager-games succesvol zijn. 'Als coach kijk ik uit naar de uitdaging met duizenden leden te werken aan een winnende ploeg', aldus Daish.

Geen opmerkingen: