woensdag 28 november 2007

Voetballers en homoseksualiteit

Het Duitse tijdschrift 'Rund' ('Rond') schreef eind 2006 een serie verhalen over homoseksuele profvoetballers. De serie verhalen maakte zoveel indruk dat ook het toonaangevende blad 'Der Spiegel' er aandacht aan besteedde. Homoseksualiteit in de voetbalwereld blijkt ook in Duitsland een groot taboe.

In Engeland en Nederland is het niet veel beter gesteld met de openheid van homoseksuele voetballers. Profvoetballers komen niet uit de kast: ze leiden liever een dubbelleven uit angst voor verstoting uit de macho-mannenwereld. Drie landen die op hun eigen manier met het probleem omgaan...

In de Uk was het in 1990 Justin Fashanum (zie foto) uitgerekend een prof uit de Premier Leaugue, die openlijk zijn homoseksualiteit beleed.
Tijdens een interview, in 1990, kwam hij er publiekelijk voor uit dat hij gay was. Hiermee was hij de eerste, en tot nu toe enige, profvoetballer in de Britse historie, die voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Veel van zijn vroegere collega's vielen over hem heen. Ook zijn broer John sprak zijn afkeer uit. Acht jaar later hing Fashanu zich in een Londense garage op. "Homo zijn én bekend zijn is hard", schreef hij in zijn afscheidsbrief.

Statistisch gezien moeten er dus er dus ook homoseksuele profvoetballers zijn, en als je goed op let, zie je dat velen van hen toch wel homoseksuele trekjes vertonen....

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor de interessante informatie