dinsdag 20 november 2007

Coach Stange stoort zich niet aan dictators

De 59-jarige Stange werd ooit bij Hertha BSC ontslagen wegens zijn verleden als officier van de Stasi, de geheime dienst van de toenmalige DDR. Hij verwierf pas echt internationale bekendheid toen hij in 2002 als bondscoach van Irak aan de slag ging. Saddam Hoessein was nog aan de macht en misbruikte de populairste sport van het land voor propagandadoeleinden. Hij sprak het volk vlak voor belangrijke wedstrijden in volle stadions toe en benoemde zijn oudste zoon Uday tot voorzitter van de nationale voetbalbond en het Iraaks olympisch comité.

Uday ontpopte zich als een ware tiran voor het voetbal. De Irakese scheidsrechter Kadoim werd ooit eens een week vastgehouden en gemarteld omdat hij in de ogen van Uday slecht had gefloten. Ook de voetballers van de nationale ploeg bleef weinig bespaard. Ze trapten soms urenlang onder dwang tegen een stenen bal. Uday hield niet van verliezen.

De verhalen over spelervrouwen die verkracht werden door lijfwachten van Uday bereikten ook Europa. Stange wilde nooit uitgebreid reageren op de verstrengeling van politiek, misdaden en voetbal in Irak. "Sportieve successen hebben niets met politiek te maken", luidde zijn gebruikelijke verweer.

En succes had Stange met de nationale ploeg van Irak. Onder leiding van de Duitser klom de nationale voetbalploeg van het land van de 74e naar de 44e plaats op de wereldranglijst. De oefenmeester vluchtte pas naar Europa toen voetballen in de zomer van 2004 wegens de vele aanslagen in Irak echt niet meer mogelijk was.

De oud-trainer van FC Karl Zeiss Jena, VfB Leipzig, Dnjepr Dnjepropetrovsk, CSKA Moskou, het Australische Perth, het nationale team van Oman en Apollon Limasol vond in juli dit jaar onderdak bij Wit-Rusland. De EK-kwalificatie was toen al mislukt. Stange moet de nationale voetbalploeg voorbereiden op het kwalificatietoernooi voor het WK van 2010.

Hij liet in zes interlands al meer dan tien internationals debuteren en boekte afgelopen zaterdag een succesje. Hij won met Wit-Rusland de uitwedstrijd bij Albanië (2-4), de ploeg die Oranje twee maanden eerder in Tirana nog tot de laatste minuut op 0-0 hield.

De hand van de voetbaltrainer Stange wordt ook in Wit-Rusland zichtbaar. En van politiek wil hij nog steeds niet weten. Wat vindt hij er eigenlijk van dat er nog steeds politieke tegenstanders van Lukashenko verdwijnen? "Sportieve successen hebben niets met politiek te maken", liet hij de afgelopen maanden wederom veelvuldig weten. (Bron: Fcupdate.nl)

Geen opmerkingen: