maandag 22 september 2008

Schijn bedriegt: wel of geen goal?

Scheidsrechter Braamhaar, zat er gisteren bij de klassieker Feyenoord - Ajax er een paar keer behoorlijk naast, maar het arbitrale trio bij de wedstrijd Watford-Reading maakte er echt een zooitje van. Reading kreeg namelijk een doelpunt toegewezen die geeneens die niemand zag, behalve de mannen in het zwart.

Ik hoor Braamhaar gisteren nog zeggen na afloop: "Vanuit mijn positie dit, vanuit mijn positie dat..", de grensrechter bij Watford-reading zag het als een "optische illusie".

In onderstaande video is alles te zien, behalve een doelpunt!

zondag 21 september 2008

Bij 'Restaurant Eredisie Live' mag het Toetje niet op!

Gisteren heb ik mijn allereerste ervaring gehad met Eredivisie live. Ik heb niet het vaste abonnement van 9,95 per maand, daar ik het merendeel van de eredivisie wedstrijden niet aantrekkelijk genoeg vindt om daar een geheel abonnement voor af te sluiten. Wel deed ik dat voor Sport 1, in combinatie met Film 1 (mooi compromis met mijn vriendin). Zo zag ik Ryan Babel op aangeven van Dirk Kuyt het winnende doelpunt maken tegen Manchester United en zag mijn vriendin al 2 seizoenen van Greys Anatomy (gelukkig nog maar 1 seizoen te gaan).

Slim is dat de kabelexploitanten naast abonnementen ook losse Eredivisie wedstrijden aanbieden. Voor 5,95 per wedstrijd kan je met een paar keer drukken op je afstandsbediening en wedstrijd naar keuze live bekijken. Dat leek mij een aardige prijs voor de klassieker Feyenoord - Ajax. Met veel goede moed telde ik de minuten van scherm af, voordat de uitzending zou beginnen. Wat in eerste instantie opviel was de opstellingweergave, zag er allemaal gelikt uit. beter dan wat de NOS laat zien bij de samenvattingen (duurt mij te lang allemaal).

Na het eerste fluitsignaal van Braamhaar, begon het beeld helaas te haperen en viel uiteindelijk uit. Na 2 keer de UPC Mediabox herstart te hebben en 10 speelminuten verder kon ik eindelijk de wedstrijd bekijken. Kan op zich gebeuren, dit voorval had zich al eerder voorgedaan, gek genoeg alleen bij live-uitzendingen (en niet bij Greys Anatomy).

Uiteindelijk heb ik een mooie pot voetbal gekeken, Feyenoord maakte in de 85e minuut 2-2, na een in mijn ogen onterechte penalty. Vlak na het doelpunt besloot Eredivisie live dat het mooi was geweest en stopte abrupt de uitzending! De wedstrijd zal nog zekere zo'n 10 minuten duren, gezien de reguliere minuten en blessuretijd, maar die mocht ik dus even niet zien.

Het voelde voor mij of ik uit eten ga en het toetje na 2 happen onder mijn neus werd weggehaald en voor ik het wist stond ik buiten!

Vandaag ga ik contact opnemen met UPC om verhaal te halen, ben benieuwd hoe ze dit gaan uitleggen...

vrijdag 19 september 2008

Michael Ballack gaat bloggen

Michael Ballack, middenvelder van Chelsea en het Duits nationaal elftal, kan meer dan alleen maar voetballen. Dat blijkt uit het feit dat hij op social voetbal netwerk Footbo.com op een eigen profiel pagina gaat bloggen..

De Duitse international zal zijn gedachten rondom het voetbal en zijn team gaan delen. Footbo richt zich met name op voetbal fans die onderling de interactie willen aangaan met zowel mede supporters, als rivalen. Daarnaast kan men op Footbo gepersonaliseerde updates en wedstrijd informatie ontvangen, kennis, content en andere media delen om daarmee de passie voor hun favoriete team te delen.

Ballack's eerste posting is leuk om te lezen. Zo vertelt hij wat hij vindt van de nieuwe aankopen Deco en Bosingwa, maar wat hij vindt van de verrichtingen van Scolari: 'He's a great guy, a big personality'.

woensdag 17 september 2008

Zware overtredingen nog zwaarder straffen?

Aanvaller Craig Fagan van de Engelse club Hull City heeft een gebroken been overgehouden aan de 'aanslag' van Danny Guthrie van Newcastle United. Dat heeft onderzoek in het ziekenhuis uitgewezen. In eerste instantie leek Fagan niks aan de aanslag overgehouden te hebben, in onderstaande video zie je dan ook dat hij gelijk weer op staat na de

Guthrie is voor deze groffe overtreding uiteraard met rood bestraft, opvallend is dat hij maar 3 wedstrijden schorsing krijgt. Wellicht speelde daarbij mee dat de schorsing al beknd was, voordat er bij Fagan geconstateerd werd dat zijn been gebroken was.

Met de onderstaande compilatie wil ik dan ook even stil staan bij de meest grove ovetredingen van de afgelopen jaren. Wat mij betreft mogen arbitrage commissies nog zwaarder straffen, want zinloze overtredingen zoals op Fagan horen bij het kickboxen thuis. Wat jullie?

maandag 15 september 2008

Nooit meer 'Blanco de Bouncer'

De Mexicaanse international Cuauhtemoc Blanco wil niet langer voor zijn land spelen. De 35-jarige aanvaller vertelde dat na de 2-1 zege in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Canada. Blanco viel op het einde van de wedstrijd in en versierde zo zijn 100ste cap. Hij scoorde in totaal 34 doelpunten voor zijn land. Waar de Mexicaan het meest bekend om is, is de zogenaamde 'Blanco Bounce'. Bij deze beweging klemt hij de bal tussen zijn voeten en 'bounced' hij tussen 2 spelers door, zoals in onderstaand videoverzicht:


Maar Blanco is niet de enige met een merkwaardig voetbalshandelsmerk. Eerder kon je op deze blog lezen over de zeehondendribbel van Kerlon. Andere voetballers menen dat Kerlon met zijn nieuwe techniek een gebrek aan respect voor zijn tegenstanders toont.


De Colombiaanse doelman Higuita stond bekend als één va de gekste keepers ooit, legendarisch waren de momenten dat hij de zogenaamde 'Scorpion kick' deed:


Emporio Bianchi ontvangt graag tips voor andere voetballers met bijzondere bewegingen!

vrijdag 12 september 2008

Wie is de snelste voetballer ter wereld?

Gisteren las ik dat Real Madrid drievoudig olympisch sprintkampioen Usain Bolt heeft uitgenodigd om en balletje mee te trappen op training . Vooral de spitsen Raul en Ruud van Nistelrooy blijken grote fans te zijn van de Jamaicaan. Bolt is vastbesloten om op de uitnodiging in te gaan. Bolt blijkt andersom ook een fan van Van Nistelrooy te zijn.

Bovenstaande leek mij een leuke aanleiding om de de snelheid van voetballers eens onder de loep te nemen. Deskundigen hebben al eerder beweert dat sommige snelle voetballers wellicht ook de wereldtop hadden kunnen halen op het koningsnummer van de atletiek: de 100 meter sprint.

Tijdens het afgelopen EK werd Dirk Kuyt nog als snelste speler in het Nederlands elftal bestempeld. Van alle veldspelers tijdens Italië - Nederland haalde hij een topsnelheid van 29,80 kilometer per uur.

Dit lijkt erg snel, waar velen miscchien verwachten dat spelers als van Persie of Robben sneller zijn. Maar is dat ook echt zo? Een sneller rekensom laat zien dat wanneer Kuyt met deze topsnelheid een 100 meter zal sprinten, zijn tijd 12,41 seconden zal zijn, dat is voor de gemiddelde wereldburger snel, maar daarmee is behoort Kuyt niet to de snelste voetballers zoals Theo Walcott, Thierry Henry, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo.

De Braziliaan Roberto Carlos liep de 100 meter op een atletiekbaan bijvoorbeeld in 10,9 seconden en voor degenen die zich de beelden nog kunnen herinneren: oud Feyenoorder Ulrich van Gobbel liep dezelfde 100 meter in 1992 in maar liefst 10,40 seconden. Op dat moment liep hij daarmee een Nederlands record. Van Gobbel bleef zeer hard rennen, jammergenoeg vanwege justitie die achter hem aan zat.

Dat Usain Bolt voetballers qua snelheid ver achter zich laat is een feit, met 9,69 is hij daarmee de snelste sprinter ter wereld.

Overigens speelde Nike enige tijd geleden leuk in op de snelheid van voetballer Cristiano Ronaldo. In onderstaande video neemt de Portugese aanvaller ter promotie van de nieuwe Nike Mercurial Vapor IV schoenen het op tegen een Bugatti Veyron, die in 3 seconden een topsnelheid weet te halen van 253 miles per uur, das zeg maar heel erg hard...

donderdag 11 september 2008

Voetballers en doping

De laatste jaren is het grote aantal voetballers dat plots overlijdt aan een hartaanval behoorlijk toegenomen. Maar liefts vijftig spelers zijn er de afgelopen vijf jaar in Europa onder verdachte omstandigheden overleden. Vaak wordt er een link gelegd met de pijnstillers, die geblesseerde sporters nemen zodat ze toch door kunnen spelen.

Van Vioxx is bekend dat het de kans op een hartaanval verhoogt, maar ook de minder krachtige producten, zoals Ibuprofen, Voltaren en Diclofenac zijn waarschijnlijk niet zo onschuldig als sporters en coaches denken.

Via verschillende weblogs kwam het gevoelige onderwerp tijdens het afgelopen WK wederom aan bod. Daarbij moest de nummer 10 van Rusland, Andrei Arshavin, het ontgelden vanwege zijn groen gekleurde tonf. De kleur zou volgens velen een bijverschijnsel zijn van het gebruik van doping. Arshavin bleef inderdaad gaan als een dolle stier, maar later bleek dat de kleurstoffen in een isotone sportdrank de oorzaak van de gekleurde tong te zijn.

De bekendste toediener van doping is toch wel de Spaanse arts Fuentes. Hij voorzag meer dan 200 topsporters, waaronder veel wielrenners, maar ook voetballers van de nodige prestatieverhogende middelen.

Profvoetballers die openlijk hebben toegegeven dat ze wel eens doping hebben gebruikt, zijn schaars. Johan Derksen zegt wel eens doping te hebben gebruikt en Jan Mulder heeft voor een Eurpoacup ook wel eens een pilletje geslikt. Uit betrouwbare bronnen heeft ondergetekende ook vernomen dat spelers vroeger vaak een pilletje of injectie toegediend kregen voor de wedstrijd, zonder te weten wat het eigenlijk was.

Oud-speler van Olympique Marseille, Jean-Jacques Eydelie, schrijft in zijn biografie dat alle spelers, op spits Rudi Völler na, voor de Champions Leaugue finale tegen AC Milan in 1993 een injectie kregen. Völler weigerde overigens.

In 2001 kwam voor Edgar Davids, Frank de Boer en Jaap Stam eindelijk het verlossende nieuws dat na onderzoek van NOC*NSF had uitgewezen dat 25 procent van de voedingssupplementen in Nederland dopinggeduide stoffen bevatten die niet op het etiket vermeld staan.
De drie heeft altijd volgehouden dat zij positief zijn bevonden op nandrolon omdat zij 'vervuilde' voedingssupplementen hebben gebruikt.

Het meest opvallendste video fragment rondom voetballers en doping zijn toch wel de onderstaande beelden. Fabio Cannavaro bracht in 2001 de Italiaanse voetbalwereld in verlegenheid met de beelden van RAI Uno waarop is te zien hoe de Italiaanse international op 11 mei 1999, aan de vooravond van de finale van de UEFA Cup tegen Olympique Marseille, een injectie van de clubarts van Parma krijgt.

Daarin zat het medicijn neoton, een herstelmiddel voor hartpatiënten. Overigens stond het middel, dat tegenwoordig niet meer in de handel is, niet op de dopinglijst. Falikant detail is dat Cannavaro zelf de beelden op nam.

dinsdag 9 september 2008

Fans van SV Hamburg krijgen eigen begraafplaats

Supporters van de Duitse voetbalclub SV Hamburg krijgen een eigen begraafplaats. Het plan bestaat al enkele jaren, maar nu heeft de gemeente Hamburg het licht op groen gezet.

VIP-ruimte
Vanaf 9 september kunnen trouwe aanhangers zich daar ter aarde laten bestellen. Het perceel maakt deel uit van de Altona-begraafplaats, die vlak bij het stadion van HSV ligt. De HSV-begraafplaats is afgebakend met betonnen doelpalen en is verdeeld in drie segmenten: de tribune, het ereterras en de VIP-ruimte.

2.350 euro voor doodskist
De bijgeleverde officiële HSV-doodskist is niet goedkoop: 2.350 euro. Een blauw-witte crematie-urn kost 390 euro. Ter versiering zijn ook rouwkransen in de clubkleuren of in de vorm van een voetbalschoen beschikbaar. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om Altona op te knappen.

Naar verluidt is HSV de eerste Europese club die een eigen begraafplaats heeft. Alleen Boca Juniors in Argentinië ging de Hamburgse club voor.
(Bron: HLN.be)

woensdag 3 september 2008

Beste Amateur elftal ooit!

Het amateur seizoen gaat dit weekend in nederland weer van start. In Engeland speelt Lucozade, een isotone sportdrankfabrikant, met de onderstaande viral daar leuk op in.

Op het eerste gezicht is het elftal in het rode tenue een café elftal, maar na het eerst fluitsignaal blijkt dat de spelers veel meer in hun mars hebben...