maandag 31 december 2007

Zo kan het ook!

Vandaag berichtte diverse media dat Ajax met PSV praat over een eventuele terugkeer van Kenneth Perez van PSV naar Ajax. De vraag blijft echter of het Amsterdamse publiek Perez weer in het hart kan sluiten, gezien de rivaliteit tussen de beide topclubs.

Afgelopen seizoen verhuisde Carlos Tevez van West Ham United naar Manchester United. Afgelopen zaterdagmiddag was Tevez weer op bekend terrein. De voetballer van Manchester United ging met zijn ploeg namelijk op bezoek bij West Ham United. Tevez had destijds een belangrijke bijdrage in de handhaving van West Ham United in de Premier League. Dat waren de fans zaterdag nog niet vergeten.

Zou Kenneth Perez ook zo ontvangen worden?

vrijdag 28 december 2007

Fernando Torres is een cashcow

Atlético Madrid streek al eerder 36 miljoen euro op aan de transfer van Fernando Torres naar Liverpool. Naast de enorme transfersom bevat het contract ook nog enkele andere lucratieve clausules. Bij elke vijftiende treffer die Torres maakt, ontvangt zijn ex-club een premie van een half miljoen euro. Daarnaast ontvangt Atlético extra premie over het aantal gespeelde wedstrijden die Torres speelt.

Fernando Torres staat in de Premier League momenteel op acht treffers. Tel daar nog drie goals in de Champions League bij en drie treffers in de Carling Cup, en de eerste premie is binnen voor Atletico Madrid.

De Spaanse club strijkt nog een tweede premie op: bij elke reeks van 25 wedstrijden krijgen ze 250.000 euro van Liverpool. Torres zit aan 22 wedstrijden. gezien het feit dat Torres een vaste basisplaats geniet, met uitzondering van een aantal minder belangrijke wedstrijden, is het slechts een kwestie van tijd Atlético weer gaat rinkelen.

donderdag 27 december 2007

Simuleer jouw onvergetelijke goal met Reebok

Simuleer en herleef jouw onvergetelijke goal bij Reebok. Het sportmerk heeft een een flash applicatie gebouwd waarin je een uniek voetbal moment kan simuleren.

De usability houdt echter een beetje te wensen over, een simpel voorbeeld kostte mij al ruim een kwartier. Een demo van de applicatie geeft wel een goede uitleg, echter blijft het dan alsnog een bijna onmogelijke opgave om de goal van Marco van Basten in de finale van het EK 88 in Duitsland na te bootsen.

Ik heb het daarom bij een simpel voorbeeld gelaten, welke je gelijk door kan sturen naar je vrienden om het virale effect van de applicatie aan te slingeren.

Mijn conclusie: erg leuk idee, echter een zwakke uitvoering.

De Nicolas Anelka- burger

In de Franse fastfood keten Quick kan je sinds enige tijd een Nicolas Anelka-burger bestellen. Je krijgt dan een broodje met twee hamburgers, kaas, tomaat, salade en saus. Op het broodje is de naam van Anelka gedrukt, plus zijn nummer 39 en zijn handtekening.

Naast een Anelka-burger kan je ook voor een Frédéric Michalak-burger kiezen, met het nummer 10 op. Michalak is lid van de Franse nationale rugbyploeg. In tegenstelling tot de ronde burger, wat een een voetbal moet voorstellen, is de Michalak-burger een ovaal broodje, naar de rugby bal uiteraard.

Opvallend is dat deze twee Franse topsporters zich verbinden aan fastfood producten, waarvan bekend is dat zeniet erg bevorderlijk voor de gezondheid zijn.

donderdag 20 december 2007

Voetbal is emotie: Antonio Cassano


Voetbal is emotie, zeker in een land als Italië. Als supporter van één van de vele mooie Italiaanse clubs, laat je al snel tranen bij een verkloren wedstrijd. Maar die emotie leeft niet alleen bij de supporter.

Een huilende Antonio Cassano incasseerde afgelopen zondag tegen Fiorentina zijn vierde gele kaart van het seizoen. Door de prent mist de 25-jarige aanvaller van Sampdoria de komende wedstrijd tegen zijn oude werkgever AS Roma.

'Voor mij is de wedstrijd tegen Roma de belangrijkste van mijn leven', verwoordde de tienvoudige international (drie goals) zijn teleurstelling.

Hoe bedroefd hij is, was te zien tijdens het duel met Fiorentina. Na het ontvangen van de fatale gele kaart, was Cassano ontroostbaar. In tranen en compleet van de kaart vocht hij de beslissing aan. Zonder succes.

Cassano gold als een van de meest veelbelovende Italiaanse beloften. Aan de zijde van Francesco Totti maakte hij naam bij Roma. Totdat zijn opvliegende karakter hem parten begon te spelen en hij ruziede met tal van trainers.

Die trend zette zich voort bij Real Madrid. De in Bari geboren spits kreeg geen voet aan de grond en begon sporadisch in de basis. Anderhalf jaar Real leverde twee goals op. Bij Sampdoria hoopt Cassano zijn loopbaan weer nieuw leven in te blazen.


woensdag 19 december 2007

Voetbalhumor 1

Rafael van der Vaart is door zijn collega's bij Hamburger SV verrast met een orgineel en enigzins ironisch kerstpresentje. De voetballers van de Duitse club gaven hem een Valencia-shirt cadeau met achterop de naam 'Van der Verrat'.

De Duitse boulevardkrant 'Bild' betitelde Van der Vaart afgelopen zomer zo nadat hij openlijk had geflirt met de Spaanse club. De international kon er wel om lachen: ,,Dat is humor. Ik heb het shirt omhooggehouden'', aldus Van der Vaart, woensdag in Bild.
De aanvaller wilde in de zomer graag overstappen naar Valencia, maar HSV hield hem aan zijn contract. Een foto van hem, poserend met een shirt van de Spaanse club, zorgde in Duitsland voor veel ophef.

dinsdag 18 december 2007

Spelers en trainers verdeeld over gebruik 'intelligente bal'

De spelers en trainers die aanwezig waren op het WK voetbal voor clubs, dat gisteren in het Japanse Yokohama gewonnen werd door AC Milan, hebben verdeelde reacties over het gebruik van de 'intelligente bal'. Het was de eerste keer dat zo'n bal, waarin een electronische chip zit die aangeeft of het leer al dan niet over de doellijn is gegaan, gebruikt werd.

"Omwille van verschillende technische redenen, moeten we ons nog aanpassen aan bepaalde trajecten van de bal, maar globaal bekeken kunnen we er normaal mee trappen", stelde Clarence Seedorf, de Nederlandse middenvelder van AC Milan. "De nieuwe bal is wat moeilijk te controleren, maar als je goed trapt, is het voor een doelman nog moeilijker om de bal te pakken", aldus Seedorf.

"Verdediger Hugo Ibarra zei me dat de baan van de bal veranderde", verklaarde Miguel Angel Russo, zijn coach bij Boca Juniors, gisteren nog verliezend finalist tegen AC Milan (4-2). "Wanneer men een nieuwe bal gebruikt op een belangrijk toernooi, moeten de spelers veel moeite doen om zich daar aan aan te passen", aldus Russo.

De technologie, die werd ontwikkeld door Adidas en Cairos Technologies AG, voorziet in een signaal dat naar het uurwerk van de scheidsrechter wordt gestuurd. Die zo kan nagaan of een bal de lijn heeft overschreden. De Wereldvoetbalbond Fifa verklaarde al dat er in maart een evaluatie gemaakt zal worden.

maandag 17 december 2007

Paolo Maldini kondigt zijn afscheid aan

Paolo Maldini stopt na dit seizoen met voetballen. De 39-jarige verdediger heeft dan 24 seizoenen gespeeld bij AC Milan. Maldini kondigde zijn afscheid aan, nadat hij zondag met zijn club in Yokohama de wereldbeker had gewonnen. AC Milan versloeg Boca Juniors met 4-2.
Maldini zei dat hij niet meer actief is op de dag dat hij veertig wordt. Hij viert zijn verjaardag een week na afloop van de Italiaanse competitie. ,,Ik ben voldaan'', zei Maldini. ,,Het is fantastisch zo lang bij een grote club actief te hebben mogen zijn.''

In zijn loopbaan bereikte hij vele mijlpalen. Hij was 126 keer international en 74 duels aanvoerder van het Italiaanse elftal. Verder speelde hij in 170 Europese duels en was hij -tot nu toe- 603 maal actief in de Serie A.

Maldini won vijf keer de Champions League, werd zeven keer nationaal kampioen en haalde de wereldbeker drie keer binnen. ,,Nu gaat het pijn doen'', zei Maldini. ,,Nog steeds speel ik met veel plezier, maar langzaam maar zeker gaan de ongemakken overheersen.'' Het enige minpuntje voor Maldini is dat hij met de nationale elf nooit een prijs won. Als international stopte hij in 2002.

AC Milan heeft besloten ter ere van Maldini zijn vaste rugnummer 3 aan niemand meer toe te kennen. Op één speler na dan: als zoon Christian, die nu in de jeugd van Milan speelt, ooit het eerste haalt, krijgt hij het rugnummer 3.

Naast voetballer is Maldini ook een succesvol zakenman, zoals wij eerder schreven, in 2003 startte hij onder andere samen met Christian Vieri het kledingmerk Sweet Years.

vrijdag 14 december 2007

Schots Gretna wil maar liefst 14 spelers kwijt

Het Schotse Gretna FC houdt tijdens de winterstop grote kuis. Liefst veertien spelers moeten de club verlaten. Gretna staat op de laatste plaats en wil het met een andere selectie proberen. Miljardair Brooks Mileson zorgt voor het nodige geld.

Het verhaal van Gretna FC heeft veel weg van een sprookje. Het stadje telt minder dan drieduizend inwoners. In vijf jaar tijd rukte de lokale club wel op van het amateurniveau naar de Schotse Premier League. In 2006 mochten ze zelfs de UEFA Cup in dankzij de finaleplaats in de Scottish League Cup. De club krijgt een nieuw stadion, het oude heeft slechts 2200 plaatsen maar om in de Scottish Premier League te kunnen spelen zijn er 6000 plaatsen vereist.

Dat Gretna een naam in in het Schotse voetbal heeft het vooral te danken aan de miljoenenen die Brooks Mileson toestopt. Maar dit seizoen loopt het dus voor geen meter. Gretna kuist daarom de stal uit. In november kreeg trainer Rowan Alexander al de bons. Davie Irons nam de teugels over.

The Weddingmakers spelen dit seizoen in Fir Park, het stadion van Motherwell. Het eigen Raydale Park wordt verbouwd tot een klein maar modern complex met zesduidend plaatsen.

donderdag 13 december 2007

Fabio Capello neemt zware taak op zich

Fabio Capello tekent vandaag een contract voor 4 miljoen pond als Bondscoach van Engels Nationaal Elftal. Capello krijgt de zware taak om het afgezakte Nationale Elftal weer op de rails te krijgen naar een prestigieus eindtoernooi.

Het Engelse volk heeft hoge verwachtingen, met de nationale pers voorop. Capello is de "sport paparazzi" uiteraard gewend gezien zijn werkzaamheden als coach in de Serie en Primera Division.

The Britse tabloids blijven toch de meest sensatie beluste nieuwsmedia, dat blijkt ook uit een artikel vanm vandaag in de Daily Mail, waar Capello volledig wordt uitgelicht.

De Daily Mail bezocht zelfs zijn geboortestad in noord-oost Italië. De slechts 2500 inwoners van het dorpje hebben Capello weliswaar zo'n 50 jaar niet meer gezien, maar men kon nog in detail vertellen hoe de kleine Fabio in zijn korte broek (zie inzet) met zijn moeder Evelina naar de dorpsschool liep.

De inwoners van het dorp bekennen erg trots te zijn op Fabio en lieten zelfs zijn ouderlijk huis zien, waar Fabio met zijn zuster Bianca opgroeide.

Evelina, Fabio's moeder die nog steeds in het huis woont aan het einde van nde "Via Volta", was Bingo aan het spelen in een ander dorp, dus helaas niet bereikbaar voor commentaar.

Capello bezoekt samen met zijn vrouw Laura nog met regelmaat zijn oude moeder. Fabio's moeder overleed 20 jaar geleden. Capello heeft de winnaarsmentaliteit van zijn vader, aldus en inwoner die zijn vader goed kende.

Capello's vader was een grote stimulans voor de leergierige Fabio, die overigens ooit Geometrie studeerde.

De Britten hopen met Capello een wonder in huis gehaald te hebben, met of zonder wiskundige formules, Engeland moet hoe dan ook terug naar de top.
(Bron Daily Mail)

woensdag 12 december 2007

UEFA maakt van voetbal een "schone sport"

De UEFA heeft gemeld op haar website dat het laatste seizoen slechts drie dopinggevallen zijn voorgevallen. De Europese bond heeft het afgelopen seizoen ruim 1600 voetballers getest op verboden middelen.

In een verklaring, die de UEFA dinsdag aflegde, liet de bond weten dat het aantal doping gevallen hiermee is gedaald. In 2006 werden er van de 1662 gecontroleerden zeven spelers positief getest op doping.

Van de drie dopinggevallen van dit seizoen, werden twee futsal-spelers positief getest op het gebruik van cannabis. De derde doping zonderaar, was Azerbeidzjan-verdediger Sergei Sokolov. De speler werd positief getest op het gebruik van steroïden na het EK-kwalificatieduel tegen België (3-0 verlies) en kreeg hierdoor een schorsing van achttien maanden opgelegd.

Ook heeft de UEFA laten weten dat er meer onverwachte dopingcontroles zullen komen, om zo het aantal dopinggevallen te beperken tot een minimum. Tijdens het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk zal de Europese voetbalbond tevens strenger controleren op het gebruik van verboden middelen.

dinsdag 11 december 2007

"Reserveshirt Inter Milaan beledigt Islam"

Fenerbahçe gaat wel heel ver om een plaatsje bij de laatste zestien van de Champions League te bemachtigen. De Turkse advocaat en fan van de club, Baris Kaska, heeft bij de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA een klacht ingediend tegen Inter Milaan. Volgens de man zijn de shirts waarin de Nerazzurri hun uitwedstrijden afwerken een belediging aan het adres van de islam.

In de onderlinge ontmoeting die plaatsvond op de vijfde speeldag van de Champions League (3-0 winst voor Inter) droeg de Italiaanse landskampioen niet het traditionele blauw-zwarte tenue, maar een wit shirt met een rood kruis op de borst. Dit rode kruis is volgens Kaska en vele islamvolgers een doorn in het oog.

Het kruis op het shirt doet de Turkse man denken aan de geweldadige inname van Jeruzalem door de kruistochtlegers in 1099, waar duizenden moslims de dood vonden. De advocaat eist nu een reglementaire overwinning voor de Turken.(Bron: Debalisnietrond)

maandag 10 december 2007

Miljardairs zijn baas in Engels voetbal

Als je het voor het zeggen wil hebben in de Engelse Premier League moet je geen miljonair zijn maar een miljardair. Tot die conclusie komt het Engelse maandblad FourFourTwo. In hun jaarlijkse samenstelling van de top honderd van rijkste voetbalmensen prijkt Roman Abramovich op de eerste plaats.

Roman Abramovich beheert een vermogen van 15,4 miljard. Tottenham's Joe Lewis is goed voor 4 miljard. In de top tien duiken drie nieuwe gezichten op, die postvatten op de plaatsen drie tot vijf: Alisher Usmanov (Arsenal; 3,95 miljard), Bernie Ecclestone (QPR; 3,6 miljard) en Mike Ashley (Newcastle; 2,3 miljard).

FourFourTwo nam er ook de Schotse clubs bij. Dermot Desmond (Celtic) heeft een vermogen van 2,3 miljard. De overige vier plaatsen in de top tien zijn voor eigenaars van 'Engelse' clubs: Malcolm Glazer (Manchester United; 1,8 miljard), Stanley Kroenke (Arsenal; 1,7 miljard), Trevor Hemmings (Preston NE; 1,4 miljard) en Lord Ashcroft (Watford; 1,35 miljard).

Nog enkele vaststellingen:

  • Er gaat steeds meer geld om in het Britse voetbal. De top 100 van clubeigenaars heeft een geschat vermogen van 68,5 biljoen euro. Vier jaar geleden was dit nog maar 29,4 biljoen euro.
  • De top 100 bevat 25 nieuwkomers. Het aantal buitenlandse investeerders neemt toe, maar 75 van de 100 rijkste clubeigenaars zijn toch nog Britten (zelfs drie in de top vijf!).
  • In deze top 100 horen ook 14 spelers thuis, met op kop David Beckham.

vrijdag 7 december 2007

Portsmouth experimenteert met een nieuw shirt

Portsmouth experimenteert met een nieuwe technologie om de spieren van zijn spelers beter te laten doorbloeden en de verzuring ervan tegen te gaan. Speciale shirts moeten een positief effect van 2,7 procent kunnen opleveren.

De Engelse krant Daily Mail onthulde dat Pompey het voorbeeld van het Australische nationale rugbyteam volgt en geïoniseerde shirts draagt. Zodra een speler gaat zweten, zouden er via een speciaal laagje op het shirt negatief geladen deeltjes de huid in komen. En die stimuleren de bloedsomloop om meer energie toe te voeren en verzuring sneller af te voeren.

Voor het WK rugby schreeuwde Engeland moord en brand om de noviteit waarmee Australië kwam. Op verzoek van de Engelsen boog de World Anti-Doping Agency (WADA) zich over de mogelijk illegale drugs. Maar die zag er geen bezwaar in.

De techniek op zich is niet nieuw. In de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers piloten in een decompressiekamer waar de vliegeniers werden blootgesteld aan negatief geladen deeltjes. Ook in het voormalige Oostblok zouden sporters op een dergelijke manier zijn klaargestoomd om beter te presteren.

donderdag 6 december 2007

Seksschandalen in het voetbal

Het nationale voetbalteam van Peru is in opspraak geraakt. Het elftal zou een flink feest hebben gevierd na de 1-1 tegen Brazilië. Enkele dagen later verloor het met 5-1 van Ecuador.Helaas komen dit soort schandalen vaker voor in de voetbalwereld, iets wat de sport ontsiert.

Eerder werden diverse Engelse internationals al beschuldigd van buitensporige gedrag tussen 2 interlands door, wat zeer slecht viel bij het Engelse volk, gezien de uitschakeling van het Engels nationaal elftal voor het EK 2008. Diverse spelers zouden een feestje gevierd hebben waar onder andere sexuele handelingen hadden plaatsgevonden.

12 Spelers van FC Thun uit Zwitserland kwamen nog slechter voor de dag door het uitlekken van een seksschandaal. De spelers zouden meerdere malen sex hebben gehad, echter met een 15 jarig meisje.

Een ander vermeend sex-schandaal is dat van internationals Patrick Kluivert, Edgar Davids en Frank de Boer onder andere het fotomodel Kira Eggers in een hotel voor een interland in Denemarken, deze beschuldigen zijn echter nooit bewezen en zullen altijd maar geruchten blijven.

Het bekendste vermeende Nederlands seksschandaal met voetballers was toch wel het "Zwembad incident" in 1974 in Duitsland. Enkele dagen voor de finale van het WK was er een incident in het Hiltrup-Hotel: in Bild verscheen een verhaal over een zwempartij van Nederlandse voetballers met "nackte Mädchen" ('naakte meisjes') in het zwembad van het hotel waar de spelers verbleven. Dit werd een relletje (de desbetreffende journalist verbleef met een dergelijke opzet in het hotel), en vooral Johan Cruijff had veel "uit te leggen" aan het thuisfront.

dinsdag 4 december 2007

Fiorentina zet trend met erehaag na nederlaag

Opmerkelijke taferelen zondag na de thuisnederlaag van Fiorentina tegen Inter (0-2). Geen getier of gescheld langs Florentijnse kant, wel werd er zoals in het rugby een erehaag gevormd waarlangs Inter het veld verliet. De ploeg van Anthony Vanden Borre wilde zo reageren op de incidenten op en naast het veld die het Italiaanse voetbal de voorbije weken en jaren in een negatief daglicht stelden. Overigens was de erehaag al eerder door de UEFA bij bepaalde interlands als proef op de som genomen.

Fiorentina wil de pure sport en het goede gedrag van spelers en publiek stimuleren en begon daarom de actie Viola Fair. De erehaag is daar een voorbeeld van. Bovendien delen de paarsen een prijs uit aan de meest voorbeeldige supporter.

Van alle kanten is het onaangekondigde initiatief geprezen. Giancarlo Abete, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, prees het besluit tot een erehaag. 'Zo'n klimaat van respect is de basis van het voetbal.'

Het Italiaanse voetbal wordt de laatste jaren geteisterd door incidenten op en buiten het veld. Alleen al in 2007 vielen er twee doden. Begin februari overleed een politieagent na ongeregeldheden tijdens de Siciliaanse derby Catania-Palermo. En drie weken geleden stierf een Lazio-supporter na te zijn getroffen door een politiekogel.

maandag 3 december 2007

Adidas presenteert EUROPASS, de bal met "kippenvel"

Bij de loting voor de EK 2008 in Zwitserland/Oostenrijk heeft de UEFA de officiële wedstrijdbal voor het oernooi gepresenteerd:"de EUROPAS. De bal heeft een nieuw kernmerkend reliëf op de, het zogenaamde "kippenvel". Dit revolutionaire PCS-reliëf bestaat uit een geavanceerd en zeer fijn oppervlak, waardoor er meer grip is tussen de bal en een voetbalschoen. Hierdoor kunnen spelers de bal nog beter controleren, ongeacht de weersomstandigheden.

De naam van de bal, EUROPASS, is een verwijzing naar de bergpassen die de Europese gastlanden Oostenrijk en Zwitserland met elkaar verbinden. Het is ook een speelse verwijzing naar een van de belangrijkste spel elementen van het voetbal: de 'pass'.

In het ontwerp van de adidas EUROPASS komen traditionele en moderne kenmerken samen. De witte basis met zwarte stippen doet denken aan wedstrijdballen van weleer, zoals de adidas Telstar uit 1970. Door hedendaagse printtechnieken zijn subtiel elementen toegevoegd als eerbetoon aan de nationale vlaggen en kleuren van de twee gastlanden. Van dichtbij zijn in de twaalf zwarte stippen grafische elementen zichtbaar die door UEFA voor het toernooi zijn ontwikkeld. De elementen drukken passie, vriendschap, actie, training, fans en het winnende doelpunt uit.

De voor een wedstrijdbal unieke 'huid' zorgt voor een betere krachtsoverdracht, meer effect en meer precisie, onder alle mogelijke weersomstandigheden. Bijkomstig voordeel voor de keepers is dat de bal betere grip biedt.

In Nederland zal Ajax als eerst de bal officieel in gebruik nemen tijdens de kraker op 16 december in de Arena tegen PSV.