vrijdag 28 september 2007

Voetballer viert doelpunt met zijn geslachtsdelen

De Colombiaanse voetballer Leider Preciado is voor zes wedstrijden geschorst. Dat is op zich geen nieuws, maar de reden waarom de aanvaller de straf gekregen heeft, is hoogst merkwaardig. De spits van Santa Fé vierde een doelpunt, door voor de hoofdtribune zijn eigen geslachtsdelen vast te pakken. Deze manier van juichen kon volgens de Colombiaanse bond niet door de beugel, waardoor de tuchtcommissie hem een schorsing van liefst zes wedstrijden oplegde.

Preciado excuseerde zich nadien uitvoerig voor zijn gebaar dat hij een "ingeving in het heetst van de strijd" noemde. "Soms reageer je je frustraties af op een manier die niet hoort. Sorry aan iedereen."

donderdag 27 september 2007

Administratieve blunders in de KNVB-beker

Wegens een adminstratieve blunder is PSV uit de KNVB-beker gezet. Jong Heerenveen verloor woensdag in de tweede ronde met 0-3 van PSV, maar is toch door naar de volgende ronde omdat PSV de niet speelgerechtigde Manuel da Costa opgesteld had.

In het verleden hebben zich bij PSV meerdere soortgelijke gevallen voorgedaan. Dit heeft niet geleid tot afdoende maatregelen die dit soort blunders uitsluiten.

PSV blijkt op de hoogte te zijn geweest van de schorsing van Manuel da Costa voor de wedstrijd tegen Jong Heerenveen in de KNVB Beker. De informatie is echter niet aan de technische staf van het eerste elftal doorgespeeld.

PSV is niet de eerste club waar deze blunder werd gemaakt. Ondanks overwiningen in de eerste ronde in het Beker-toernooi werden Heracles Almelo en De Graafschap ook uitgesloten wegens het opstellen van een niet speelgerechtige speler. Amateurclubs DCG en AFC konden daardoor een ronde verder bekeren. AFC schakelde in die ronde vervolgens FC Omniworld uit, de Amsterdamse club werd vervolgens in het Olympisch Stadion door MVV uitgeschakeld.

Voetbal is oorlog?

Al meer dan 600 jaar wordt er op 24 juni in Florence een gekostumeerd voetbalwedstrijd gespeeld. Het spel lijkt eigenlijk meer op rugby dan op voetbal en wordt gespeeld ter ere van de patroonheilige van de stad, San Giovanni Battista, Johannes de Doper. Er wordt ook wel gezegd, dat il calcio in costume, ook wel calcio storico genoemd, oorspronkelijk bedoeld was om de conditie van de stadsmilitairen op peil te houden.

De wedstrijd wordt meestal op het bekende Piazza della Signoria gehouden, dat voor de gelegenheid met zand wordt bedekt. Er zijn vier teams van 27 spelers, in 16e eeuws kostuum, die elk een quartiere, wijk vertegenwoordigen: i bianchi (quartiere Santo Spirito), i rossi (Santa Maria Novella), gli azzurri (Santa Croce) en i verdi (San Giovanni). De regels zijn: er zijn geen regels. Alles is geoorloofd zolang de bal maar binnen 50 minuten in de basket van de tegenstander komt. En dat er geen regels zijn blijkt wel uit onderstaande beelden...